Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Kamerjazz van hoog niveau
Steve Coleman, Jason Moran & Reggie Workman, zondag 14 mei 2006, Bimhuis, Amsterdam

Drie generaties moderne jazzmusici van groot kaliber gaven zondagavond acte de présence op het Amsterdamse BIM-podium. Bassist Reggie Workman is van 1937, alt-saxofonist Steve Coleman werd geboren in 1957 en de benjamin van het trio is de 31-jarige pianist Jason Moran.

In deze triocontext worden de solistische prestatie danig op de proef gesteld. De bezet-ting, zeker zonder slagwerk, vergt een uiterste muzikaliteit en technische capaciteit van de drie muzikanten. In een afgewogen programma werden zowel eigen composities als jazzstandards ('Star Eyes', 'Giant Steps') op zeer bijzondere wijze tot op het bot uit-gezocht en geïnterpreteerd. Op een zeer relaxte manier en welhaast fijnzinnig werd er door zowel Moran als Coleman op de thema's geïnproviseerd.

Steve Coleman, die grote bekendheid verkreeg met zijn ensemble Five Elements en in de groep van bassist Dave Holland, heeft een uitermate volle en warme – haast klassieke – toon op de alt en speelt prachtige melodieuze, moderne lijnen. Hij beheerst zijn instru-ment volkomen en vervalt nauwelijks in een bravoure-achtige speelwijze. Het hoge register (de flagioletto) wordt sporadisch, maar wel effectief en in de melodieuze context, toegepast.

Ook al zo'n subtiele bespeler van zijn instrument is pianist Jason Moran. Hij begeleidde smaakvol en in zijn virtuoze en sprankelende soli liet hij als passend contrast denderende klusters klinken. In een duo met bassist Reggie Workman werd adembenemend en impres-sionistisch door Moran gepreludeerd.

De enkele soli van bassist Reggie Workman waren weinig spectaculair, doch gedegen en adequaat. Workman, die met al de prominente jazzgrootheden – zoals John Coltrane, Art Blakey, Yusef Lateef, Thelonious Monk, Archie Shepp, David Murray, Andrew Hill en Oliver Lake - gespeeld heeft, vervulde de rol van muzikaal intermediair en ritmesectie voor blazer Coleman en pianist Moran. Zijn kracht was het verbindende vermogen om met deze twee meestersolisten een hecht trio te vormen.

Klik hier voor meer foto's van dit concert door Hans Speekenbrink.

(Jacques Los, 31.5.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.