Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




John Hicks overleden

Op woensdag 10 mei stierf pianist/componist John Hicks in zijn woonplaats New York - waar hij in april nog optrad met trombonist Grachan Moncur III - aan de gevolgen van een inwendige bloeding. Hij is 64 jaar oud geworden.

Hicks werd geboren op 21 december 1941 in Atlanta, Georgia. Zijn moeder gaf hem zijn eerste pianolessen toen hij zes was. Hij studeerde muziek aan de Lincoln University in Jefferson City en het Berklee College of Music in Boston, maar deed ook on the road als sideman veel ervaring op. Zo begeleidde hij blueslegendes als Albert King en 'Little' Milton Campbell in 1959.

Toen Hicks zich in 1963 in New York vestigde, raakte hij allengs verzeild in de jazzscene. Hij ontwikkelde een percussieve stijl, met ferm aangeslagen akkoorden, wat hem uit-stekend geschikt maakte voor (hard-)bop. Hij speelde met en deed mee op albums van grootheden als Sonny Red, Grant Green, Johnny Griffin, Lee Morgan, Hank Mobley, Sonny Rollins, Lou Donaldson en Joe Henderson. Als pianist was hij bandlid van Art Blakey's Jazz Messengers, Woody Herman Big Band, Betty Carter Trio en Charles Tollivers Music Inc.

Pas in de jaren zeventig, toen hij zijn werkterrein verlegde naar post-bop en avant-garde settings, bracht Hicks platen onder eigen naam uit als solist of bandleider. Hij gaf ook les, zoals 'jazzgeschiedenis' en 'improvisatie' aan de Southern Illinois University en later aan de New School for Social Research en de New York University. Zijn finest moment als componist kwam met 'Naima’s Love Song', afkomstig van het album 'Some Other Time'
(Evidence, 1981), waarop hij werd begeleid door bassist Walter Booker en drummer Idris Muhammed. In de jaren tachtig toerde hij onder meer met Pharoah Sanders, David Murray, Arthur Blythe en Mingus Big Band.

Zijn laatste optreden gaf hij met zijn trio in St. Mark's United Methodist Church in Manhattan, een kerk waar zijn vader nog predikant was geweest en waar hij toevalligerwijs ook zijn eerste optreden had gehad na aankomst in New York in 1963.

(Anoniem, 22.5.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.