Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Duits kwintet laat alle uithoeken zien
Olaf Ton, maandag 15 mei 2006, Wilhelmina, Eindhoven

Vijf in voetbalshirts geklede jongemannen klimmen op het podium. Een kwartiertje later hebben ze het publiek al alle uithoeken laten zien. Het Berlijnse kwintet Olaf Ton (ge-noemd naar de Duitse voetbalinternational Olaf Thon) speelde maandag twee sets ADHD-jazz met invloeden uit de meest uiteenlopende muziekgenres, zoals punk, streetparade, Arabisch, dance en funk. De band leverde het bewijs dat je ook met een traditionele bezetting van akoestische instrumenten de luisteraar op het puntje van de stoel kunt krijgen.

Ze hadden er zichtbaar plezier in en brachtten dat moeiteloos over op het publiek. De typisch Duitse droogkomische noot – met een flinke scheut dada - zat verpakt in titels (als 'Das dunkele Vermächtnis der goldenen Kuh'), in de presentatie (een staand gezon-gen slagzin uit de sweepstake-branche à la 'U heeft een auto gewonnen') en plotse muzikale wendingen. Het deed denken aan de humor van Deutsche Welle-acts uit de jaren tachtig, zoals Trio ('Da da da') of Kraftwerk.

Ondertussen werd er ook serieus gemusiceerd in composities uit eigen koker. Drummer Christian Marien en contrabassist Michael Haves spreidden met een tomeloze energie een bedje van hoekige jazz vol breaks en ritmewisselingen. Marien deed dat bijna robotachtig strak, Haves al headbangend en groovend. Soms gebruikte hij zijn bas als percussie-instrument. De blazerssectie, bestaande uit Richard Koch (trompet), Benjamin Weidekamp (saxofoon/klarinet) en Matthias Müller (trombone), zorgde voor melodisch vuurwerk. Ze soleerden abstract of in traditioneel aandoende melodielijnen of gingen samen een muzi-kaal gevecht aan. Koch zette met zijn raspende oude-mannetjes-geluid een geestig contrast neer met zijn kwajongens-voorkomen.

De spanning die opgebouwd werd in de eerste set ging wat verloren na de pauze: de stukken waren langer en introverter van karakter. Maar er bleef genoeg te genieten over. Conclusie: 3-0 voor Duitsland, met de doelpunten in de eerste helft. Met een diepe theaterbuiging nam het vijftal afscheid van het publiek.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad.

(Erno Mijland, 30.5.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.