Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Bij het Ben van den Dungen - Rik Mol Quintet kom je oren tekort
vrijdag 14 april 2006, Kraaij & Balder, Eindhoven

Een klassieke kwintetbezetting zoals in de hoogtijdagen van de hardbop. Ben van den Dungen (tenor en sopraansax), Rik Mol (trompet en bugel), Stein Godefroy (piano en Fender), Stefan Lievestro (bas) en Joost Patocka (drums). En dit gezelschap wond er bepaald geen doekjes om. Zij brachten de herinneringen uit de Golden Years of Jazz weer boven, maar hun interpretatie verried de geest van deze tijd.

Met Ben van den Dungen wist je al wat je te wachten stond en dat gold ook voor Stefan Lievestro en Joost Patocka. Lievestro verving de vaste bassist Jeroen Vierdag. Maar zoals we dat van Lievestro al kenden was er bij hem geen enkele twijfel in deze rol. Als een kameleon ging hij op in dit goed lopende kwintet. En dan waren daar nog de voor uw recensent onbekende jeugdige pianist Rein Godefroy en trompettist Rik Mol.

Godefroy had het moeilijk; hij moest de aangekondigde Rob van Bavel vervangen, voor-waar geen geringe opgave. Niettemin wist hij zich in dit illustere gezelschap goed staande te houden. Godefroy is een uitstekend uitgeruste pianist, die trefzeker zijn vingers over het klavier aanstuurde en bovendien ideeën bleek te hebben. Rik Mol bewees zich als een uitzonderlijk nieuw trompettalent; hij mag zeker een belofte voor de toekomst worden genoemd. Volwassen en gedegen was zijn spel. Hij bekommert zich nauwelijks over de barrières die zijn instrument van nature opwerpt. Met ogenschijnlijk gemak vertaalde hij zijn inventieve invallen in boeiende improvisaties. Ook was er strak samenspel in de soms complexe en lastige unisono's met Ben van den Dungen.

Van den Dungen toonde zich heer en meester in dit repertoire en kende gedurende het totale concert niet één zwak moment. Zo waren er gloedvolle uitvoeringen van compo-sities van onder andere Horace Silver, Freddie Hubbard, maar ook Van den Dungens ballad 'You And Me' en Mols 'Sores Down'.

Op dit moment zijn de opnamen afgerond van Rik Mols eerste cd 'What’s On Tonight', met daarop eigen werk en twee composities van Rob van Bavel. Deze cd zal omstreeks eind juli verkrijgbaar zijn. We wachten in spanning af.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 9.5.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.