Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Twee jazzboegbeelden voor de prijs van één
Rita Reys, Trio Ruud Jacobs & Piet Noordijk Quintet, zaterdag 11 februari 2006, Muziekcentrum, Eindhoven

Rita Reys en Piet Noordijk in een dubbelconcert, voorwaar een fraai affiche! Voor de pauze was het woord aan het Piet Noordijk Quintet met Martijn van Iterson (gitaar), Peter Beets (piano), Ruud Jacobs (bas), John Engels (drums) en master Piet Noordijk (altsax). En het werd een programma met vele fraaie momenten. Noordijk stak in superbe vorm en liet zijn muzikale conversaties de zaal in sprankelen. Soms was zijn geluid onontkoombaar messcherp, dan weer lyrisch en doorleefd, zoals in een buitengewone uitvoering van 'Body And Soul'. Fraai en delicaat gedoceerd speelde hij zijn legato frases, wars van vals sentiment. Met zijn staat van dienst is en blijft hij een jazzautoriteit van groot formaat.

Zijn medespelers stonden niet in zijn schaduw, want ook zij bezitten immers het 'jazz-kwaliteitskeurmerk' en kregen alle ruimte om zich te presenteren. Liet Noordijk feilloos zijn arpeggio's uit zijn altsax klateren, dan diende Beets hem adequaat en idem dito van repliek. Noordijk citeerde onder andere uit zijn recent verschenen cd 'Pete’s Groove'. Martijn van Iterson droeg substantieel bij als Noordijks verhalende spel nog wat aanvul-ling, kleur of onderlijning kon gebruiken; met boeiende en creatieve improvisaties maakte de gitarist goede sier. Ruud Jacobs had het duidelijk naar de zin en getuigde daar hoor-baar van met degelijk en sierlijk baswerk. Last but not least John Engels. Hij speelt al sinds mensenheugenis met Noordijk en kent diens muzikale jargon en muzikale escapades als geen ander. Hem aan het werk te zien en horen is en blijft a joy forever!

Het concert na de pauze kan worden gekenschetst als het concert van de gemiste kansen. Hetgeen zeker niet op het conto kwam van de uitstekende musici, maar geheel en al te wijten was aan het storende falen van de geluidsinstallatie. Menigeen was ge-komen om First Lady Of Jazz Rita Reys nog eens te horen. Haar spraakmakende biografie en de alom gewaardeerde laatste cd 'Beautiful Love' waren goede redenen voor dit concertbezoek. Met Van Iterson, Jacobs en Beets bracht zij een bloemlezing uit haar grote repertoire. 'I Love You', 'I’m Old-Fashioned', 'Love For Sale', 'Poor Butterfly', 'Fly Me To The Moon'; het waren stuk voor stuk standards waarvan zij alle uithoeken gedurende haar lange carrière al talloze malen heeft onderzocht en waarvan vele dierbare en uit-stekende interpretaties op uiteenlopende geluidsdragers zijn vastgelegd.

Reys werd door het falen van de techniek in verlegenheid gebracht en te vaak was haar stem ontoereikend verstaanbaar. Ondanks verwoede pogingen werd het probleem niet verholpen en moesten de toehoorders het stellen met de verbeelding van hoe zij onder betere omstandigheden geklonken zou hebben. Maar Reys bleef professioneel overeind en heeft nog altijd veel krediet bij haar publiek. Ook vanavond kwam ze niet weg zonder toegiften. 'Summertime' en 'It’s Wonderful' vormden de afsluiting van een mooi affiche, waarbij de techniek helaas spelbreker was.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 27.4.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.