Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Truffaz in de voetsporen van electric Miles Davis
Eric Truffaz Group, zondag 19 maart 2006, Bimhuis, Amsterdam

Het was zondagavond wederom een uitverkocht huis in het Bimhuis. Ditmaal kwam het merendeel relatief jeugdig publiek voor de hippe, elektronische jazz van de Franse trompettist Erik Truffaz. Truffaz raakte op 16-jarige leeftijd onder de indruk van Miles Davis' 'Kind Of Blue'. Het inspireerde hem in Genève op het conservatorium trompet te gaan studeren. Sindsdien is zijn bewondering voor Davis gebleven en wordt hij vooral door diens elektrische periode geïnspireerd.

In het jaar 2000 tekende Truffaz een contract bij het befaamde label Blue Note, waarop inmiddels goed verkopende albums zijn verschenen als: 'The Mask', 'Mantis', 'Walk Of The Giant Turtle', 'Bending New Corners' en 'Saloua'. Sinds het verschijnen van die albums is Truffaz' ster razendsnel gestegen en wordt hij samen met de Noorweegse trompettist Nils Petter Molvaer beschouwd als één van de populairste elektronische jazztrompettisten.

Gedurende één zeer lange set wist Truffaz en zijn groep - bestaande uit Pattrick Muller op Fender Rhodes en piano, Marcello Giuliani op bas en Marc Erbetta op slagwerk - het publiek in zijn greep te houden. Met een kennelijk gemak en zeer trefzeker improviseerde Truffaz met goed gekozen melodieuze lijnen en toepasselijke 'dim' licks over funky ritmes en de overall elektronische sound van de Fender Rhodes. De ritmetandem functioneerde uitstekend, zowel in de begeleiding als in de soli. Vooral drummer Marc Erbetta stal de show met een humoristische drumstokkensolo en stuwend gevarieerde funky ritmes. Op momenten fel en heftig, dan weer uitermate subtiel. Enerverend en spannend was de battle tussen drummer Erbetta en Truffaz.

Het is overduidelijk dat Truffaz voortborduurt op de elektrische jazzperiode - reeds ingezet in 1969 met het album 'Bitches Brew' - van Miles Davis. Hij wordt dan ook de witte Miles Davis genoemd. De vraag is wellicht of dit genre door Davis al niet beter is gespeeld. In ieder geval is Truffaz een voortreffelijk trompettist. Hij is niet een innovator als Davis, maar schroomt niet de 'jazz/funk/soul fusion' te bestendigen en zelfs invloeden van de hiphop en wereldmuziek toe te laten.

Muzikaal hoeven we Miles Davis niet te missen. Eric Truffaz heeft de 'electric jazz-fakkel' van Davis adequaat overgenomen.

(Jacques Los, 3.4.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.