Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Spanning en verrassing vs. gezelligheid en funky grooves
Jasper Blom Quartet, vrijdag 10 februari 2006, Kraaij & Balder, Eindhoven

Wijlen Charles Mingus wist wel raad met herrieschoppers. Luisteraars die volgens hemzelf bij één van zijn concerten niet genoeg aandacht wisten op te brengen voor zijn muziek, moesten huiswaarts keren met één of meerdere door Mingus persoonlijk toegebrachte lichamelijke of geestelijke beschadigingen. De musici van het kwartet van Jasper Blom zijn van een veel aimabeler slag mensen en zullen ongetwijfeld geen moment werkelijk de nei-ging hebben gehad om de vrolijke meute achterin café Kraaij & Balder op zulk een brute manier terecht te wijzen. De organisator deed nog een lovenswaardig dappere poging om het probleem verbaal aan de kaak te stellen, doch ook dat bleek vergeefse moeite.

En dat terwijl de eerste van het concert set verliep in een haast gewijde concertzaal-stilte. Saxofonist Jasper Blom, drummer Martijn Vink, gitarist Martijn van Iterson en bas-sist Frans van der Hoeven speelden een selectie uit het repertoire dat Blom de afgelopen jaren heeft ontwikkeld voor jazzkwartet met gitaar en sax. Blom presenteert zich deze avond als een prima en veelzijdige componist, maar – wellicht terwille van de setopbouw – komen er ook behoorlijk wat covers langs. Miles Davis, Herbie Hancock en in de tweede set een stuk uit Bloms nieuw gekochte speeltje: het European Real Book. De naam van de componist gaat jammerlijk ten onder in het wild geraas dat het lallend publiek niet wenst te staken. Bloms eigen stuk 'Ostia' in set 1 krijgt gelukkig nog de aandacht die het verdient. Van der Hoeven draait zijn laagste bassnaar los en speelt een basintro over deze diepe drone. Het saxthema krijgt tegenspraak van een kringelige gitaarlijn en een spannende drumgroove met bolletjesstokken.

Na de pauze ontpopt een kleine inschattingsfout zich als een kardinale vergissing. Heel terloops en onaangekondigd zet de band de tweede set in, nog met een knus funky stuk-je ook. Het publiek dat zojuist is binnengekomen, denkt "Hé, wat een gezellig muziekje om doorheen te kakelen!". Antropologische onderzoekers van kuddegedrag weten dat zowel stilte als rumoer aanstekelijk werken op de medemens, en zo komt het dat alleen de voorste rijen de bescheiden aankondigingen van Jasper Blom nog hebben meegekregen. De rest van de titels moet ik u dan ook echt schuldig blijven. De tweede set is wel-bewust een stuk gezelliger geprogrammeerd, met meer funk en groove, maar ook met minder interactiviteit, spanning en verrassing.

Klik hier voor een fotopagina van dit concert van het Jasper Blom Quartet.

(Marten Schulp, 10.4.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.