Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Rein de Graaff en 'The Night of the Cookers revisited'
zaterdag 8 april 2006, Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht

In 1965 werden in de Club La Marchal in Brooklyn liveopnames gemaakt die op het beroemde jazzlabel Blue Note zijn verschenen onder de titel 'The Night Of The Cookers'. Twee trompettisten (Freddie Hubbard en Lee Morgan), een ritmesectie met onder anderen pianist Harold Mabern, en altsaxofonist/fluitist James Spaulding. Het bracht pianist Rein de Graaff op het idee Spaulding naar Nederland te halen en 'The Night Of The Cookers' te herhalen. Twee Europese toptrompettisten waren snel gevonden: de Zwitser Franco Ambrosetti en het Nederlandse nieuwe talent Rik Mol.

Het 'Cookers'-feestje werd gehouden in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg.
De 68-jarige Spaulding heeft inmiddels een respectabele staat van dienst achter zich. Hij speelde van 1957 tot 1961 bij Sun Ra en later in de groepen van onder anderen Freddie Hubbard, Max Roach, Charles Tolliver, David Murray. En gedurende een korte periode in het vermaarde World Saxophone Quartet. Op de labels Muse en High Note maakte hij platen onder eigen naam met mensen als Wallace Roney, Mulgrew Miller, Louis Hayes en Ron Carter.

Zijn optreden deze avond was niet spectaculair, doch zeer bescheiden en relaxed. Zijn soli, zowel op de altsax als de fluit, waren vakkundig en melodieus, en zijn improvisaties waren gebaseerd op het hedendaagse hardbopidioom. Ambrosetti - ook al in de zestig - die op het label Enja een behoorlijk aantal platen heeft gemaakt, voldeed aan de ver-wachtingen. Hij blies overtuigend; een fel geluid en technisch dik in orde. Qua stijl speelde hij in de geest van Hubbard en Woody Shaw.

Het succesvolle concept - een aantal keren per jaar toeren met overwegend Amerikaanse gastsolisten - brengt wel met zich mee dat het repertoire nooit bijster origineel is en altijd bestaat uit evergreens en jazzstandards. Ook deze keer weer werden nummers als 'Just Friends', 'Softly As In The Morning Sunrise', 'Body And Soul', 'Well You Needn’t' en 'Blue Monk' van stal gehaald. De overbekendheid van de nummers geeft de solisten wel de gelegenheid zo'n nummer tot op het bot muzikaal te ontleden. Dat gebeurde dan ook vooral in het snelle 'Birdlike' van Freddie Hubbard. Hier sloeg werkelijk de vlam in de pan. Door het geweldig swingende, opzwepende drummen van Eric Ineke soleerden Mol en Spaulding uiterst geïnspireerd en furieus. Het gehele begeleidingstrio was trouwens in vorm vanavond.

De absolute topsolist van de avond was de benjamin, de amper 20-jarige trompettist Rik Mol. Hij liet zich geen moment imponeren door zijn oudere medeblazers. Hij soleerde zeer overtuigend met een enorme techniek, groot gemak en mooie toonvorming, zowel op trompet als bugel. Daardoor overklaste hij niet alleen zijn Zwitserse opponent, maar ook de hoofdgast van de avond, James Spaulding.

(Jacques Los, 25.4.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.