Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




The Modern Jazz Quartet - '40th Anniversary Tour' (TDK, 2006) **** DVD

Ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum, maakte het Modern Jazz Quartet in 1992 een tournee door Europa. Deze net uitgebrachte dvd geeft een registratie van het concert dat de groep, hier spelend in een bijzondere samenstelling, in Stuttgart heeft gegeven. Vier 80-plussers, nog steeds keurig in smoking gestoken, speelden daar met redelijk strak staande gezichten. Dit werd mogelijk veroorzaakt door de ernstige ziekte waaraan drummer en percussionist Connie Kay leed. Hij zou twee jaar later komen te overlijden.

Tijdens dit concert werd hij vervangen door een andere oude rot uit het vak: Mickey Roker. Het moet ongetwijfeld een plotselinge vervanging zijn geweest, want op de aftitelrol wordt Connie Kay nog genoemd. Het bijzondere van deze registratie is, dat het Modern Jazz Quartet samen speelt met het Arcata Kamerorkest uit Stuttgart, dat onder leiding stond van dirigent Martin Endert. Hierdoor werd the Third Stream, zoals de verbindende muziekstijl van dit Modern Jazz Quartet nogal eens wordt getypeerd, door deze samenwerking werkelijkheid: jazz- en klassieke muziek smolten volledig samen.

De vijf gespeelde muziekstukken bieden geen verrassingen; we kennen ze allemaal. Vier van deze stukken werden geschreven door de muzikale leider én pianist John Lewis. En de vijfde set is het mooie en bekende 'Adagio Concierto De Aranjuez' van Joaquin Rodrigo. Gestart wordt met 'Three Windows', schijnbaar wat houterig en simpel, maar o zo moeilijk om te spelen. Prachtige samensmeltingen met de strijkersgroep vinden plaats en brengen de kijker/luisteraar in de juiste mood. Zoals vaak is het spel van dit Modern Jazz Quartet stijlvol en van een zeer hoog niveau. Dit wordt ook gedemonstreerd in 'Sketch' en in 'Alexander's Fugue', met een excellerende vibrafonist Milt Jackson en John Lewis en een behoedzaam spelende Percy Heath en Mickey Roker.

Dit concert, om onbegrijpelijke redenen niet volledig uitverkocht, wordt beëindigd met 'A Day In Dubrovnik'. Dit is bijzonder, omdat leider en pianist John Lewis getrouwd was met de uit Kroatië afkomstige harpiste Mirjana Lewis. Deze compositie, die geïnspireerd schijnt te zijn door Antonio Vivaldi, wordt in drie prachtige, ietwat sombere delen gepresenteerd, waarbij het in mineur gespeelde thema steeds terugkeert.

Een smaakvol tot stand gekomen dvd-album, met een goede weergave van de prachtige muziek en het hoge niveau dat door dit Modern Jazz Quartet meer dan 40 jaar lang is gerealiseerd.

(Anoniem, 24.4.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.