Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Legendarische jazzfotograaf William Gottlieb overleden

Billie Holiday, Duke Ellington, Louis Armstrong... de iconische foto's van William Gottlieb bepaalden voor een belangrijk deel het beeld dat het grote publiek van de jazz had. Gottlieb overleed afgelopen zondag op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

In 1939 nam Gottlieb voor het eerst de camera ter hand om zijn wekelijkse jazzcolumn 'Swing Sessions' in de Washington Post te illustreren. Aangezien fotograferen in die tijd duur was én hij werd betaald voor zijn schrijven (dus niet voor de foto's), leerde hij zeer selectief te zijn; hij maakte per sessie maar drie of vier opnamen.

De fotografie legde hem geen windeieren. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was hij photo officer bij de luchtmacht, daarna ging hij werken voor het jazzmagazine DownBeat, waar veel van zijn foto's voor het eerst werden gepubliceerd. Gottlieb keerde de jazz-scene in 1948 de rug toe om zich toe te leggen op opleidingsfilms en het schrijven en illustreren van met name kinderboeken. Zijn oude jazzfoto's bundelde hij in 1979 in het boek 'The Golden Age Of Jazz'.

Zijn jazzfoto's sierden de hoezen van meer dan 350 platenhoezen en cd-covers, en verschenen op vele posters, ansichtkaarten en t-shirts. In honderden boeken, magazines, kalenders en documentaires werd zijn werk gebruikt. Zijn foto's vormden in 1994 de basis voor vier Amerikaanse postzegels. In 1995 kocht the Library of Congress Gottliebs com-plete jazzcollectie (meer dan 1600 opnames!) aan, 'for posterity'.

Meer weten?
  • Bekijk Gottliebs collectie op de website van the Library of Congress.

    (Anoniem, 28.4.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.