Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




De Liefde Natuurlijk
I Compani, vrijdag 27 januari 2006, Paradox, Tilburg

Hierbij kom ik graag nog even terug op een concert van Bo van de Graafs I Compani van enkele maanden geleden. Tussen mijn verhuisdozen vond ik nog enkele notities terug en na wederopstart van mijn computer ook de bijbehorende fotopagina, vandaar.

Het concert in een matig bezet Paradox verdiende wis en waarachtig een groter publiek. Bo van de Graaf behoort immers tot het selecte gezelschap van componisten dat de kunst verstaat om de mengvorm tussen live jazz, video, poetry en theater smaakvol en interessant vorm te geven. Zoals ook Corrie van Binsbergen dat als geen ander vermag, zo wist ook Van de Graaf hier een perfecte uitvoering neer te zetten, met als rode draad: 'De Liefde Natuurlijk'. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van I Compani werden op maat geschreven composities geleverd door onder anderen Vera Vingerhoeds, Corrie van Binsbergen, Carel van Rijn, Bernard Hunnekind, Wouter van Bemmel, Hans Hasebos en leider Bo van de Graaf.

De inspiratiebronnen waren - naast de musici van I Compani - erotische gedichten van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond. Quirine Melssen wist deze soms weinig verhullende teksten intiem, expressief, theatraal, maar bovenal met groot inlevingsvermogen over het voetlicht te krijgen. De begeleidende videobeelden van de hand van Martijn Grootendorst completeerden het geheel, al moet vermeld worden dat de opstelling van het scherm aan de zijkant van het podium de zaak een onrustige indruk gaf, omdat de ogen voortdurend pingpongden van orkest naar scherm.

Maar desondanks bleef er voldoende dat bekoorde. Zowel de gecomponeerde muziek, wereldmuziek, jazz en fusion alsook boeiende individuele improvisaties waren van niveau. En maar weinig facetten van de liefde bleven onbesproken, -gezongen of -gespeeld. I Compani klonk en oogde ook op 20-jarige leeftijd nog steeds vitaal en fris, met oog en oor strelend speelplezier van: Bo van de Graaf - saxofoon, Ewout Dercksen - saxofoon, Jeroen Doomernik - trompet, Tessa Zoutendijk - viool, Michel Mulder - bandoneon, Hans Hasebos - vibrafoon, Quirine Melssen - zang en performance, Albert van Veenendaal - piano, Meinrad Kneer - bas, Yonga Sun - drums, Martijn Grootendorst - video en fotografie.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 22.4.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.