Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Amerikanen en big bands kleuren Bimhuis-programmering in mei

In de maand mei is er wederom sprake van een super programmering in het Bimhuis in Amsterdam. Er vinden liefst negen concerten met Amerikaanse topmusici plaats. Daarnaast geven een aantal big bands acte de présence: het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (zelfs twee keer), de Metropole Orchestra Big Band, het UMO Jazz Orchestra (uit Finland) en de Jazzmania Big Band.

Altsaxofonist Tim Berne bijt op vrijdag 5 mei de spits af met zijn formatie Big Satan. Op 22 januari jongstleden stond Berne ook al op het podium van het Bim. Hij speelde toen in de formatie Drew Gress Seven Black Butterflies. In zijn formatie Big Satan spelen verder nog gitarist Marc Ducret en drummer Tom Rainey.

Op zaterdag 6 mei volgt het kwintet van trompettist Wallace Roney. De in 1960 geboren trompettist speelde al in 1981 in Art Blakey's Jazz Messengers. Sindsdien is hij een veelgevraagd muzikant. Hij speelde later in het Miles Davis Tribute Quintet, nam deel aan de opnamen van de 'Re-Birth Of The Cool' onder leiding van Gerry Mulligan en speelde mee met de laatste concerten van Miles Davis en Dizzy Gillespie. In de tachtiger jaren maakte hij als leider een aantal hardbop opnamen voor het Muse-label met onder meer de saxofonisten Gary Thomas en Kenny Garrett. Zijn meest recente albums komen uit op High Note Records. In 1990 won hij Down Beat Magazine's Critics Poll. Roney behoort tot de meest toonaangevende trompettisten van dit moment.

Halverwege mei komt het trio van gitarist Marc Ribot, Ceramic Dog, en op zaterdag 27 mei is het de beurt aan de New Yorkse free-range band Gutbucked. Volgens de New York Times 'frantic party music... Ornette Coleman mixed with a rock band'. Het zal er op de zondag daarna wel wat rustiger aan toe gaan. Het podium wordt dan bezet door pianist Joey Baron, die een soloconcert zal geven.

Bijzonder is het optreden van de godfather van de zeventiger jaren free jazz: het kwartet van altsaxofonist Noah Howard (vrijdag 12 mei). Howard debuteerde op het avant-garde label ESP en speelde in het legendarische Frank Wright Quartet met pianist Bobby Few en drummer Muhammad Ali. Hij verbleef langdurig in Europa en maakte opnamen met Misha Mengelberg en Han Bennink.

Rietblazer Sam Rivers stond geboekt op de veertiende. In verband met ziekte heeft hij echter zijn Europese tournee moeten afzeggen. Hij wordt vervangen door een andere toonaangevende jazzmusicus: saxofonist Steve Coleman. Met zijn formatie Five Elements ontwikkelde Coleman zijn M-Base concept (macro basic array of spontaneous extempo-rization). Hij maakte ook deel uit van het befaamde Dave Holland Quartet en maakte inmiddels tientallen, merendeels goed ontvangen albums. Pianist Jason Moran en good old bassist Reggie Workman (68 alweer) begeleiden Coleman.

Vrijdag 19 mei is ook een datum om naar uit te zien. Andrew Hill is dan met zijn kwintet in Amsterdam. Met hem komen mee: trompettist Charles Tolliver, saxofonist Greg Tardy, bassist John Hebert en drummer Eric McPherson. Een concert voor fijnproevers en liefhebbers van post-hardbop jazz.

(Jacques Los, 30.4.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.