Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




30th Anniversary Tour van het European Jazz Ensemble
24 maart 2006, Bimhuis, Amsterdam

Het European Jazz Ensemble, opgericht in 1976, toerde in het kader van zijn 30-jarig bestaan gedurende de maand maart door Europa en deed als laatste het Bimhuis aan in Amsterdam. Het 16-koppige ensemble (dus eigenlijk een big band) bestond grotendeels uit vermaarde en befaamde 60-plus improvisatoren. Het merendeel van de met leesbril getooide musici heeft een imposante jazzcarrière achter de rug en dat was zowel in het ensemblespel als tijdens de diverse soli goed te horen.

Het ensemble dat in 1976 werd geformeerd als kwintet bestond toen uit Alan Skidmore, Leszek Zadlo, Gerd Dudek, Ali Haurand en Pierre Courbois. In het huidige ensemble zijn de saxofonisten Skidmore en Dudek en bassist Haurand nog steeds de muzikanten van het eerste uur. Sinds 1976 toert het ensemble in allerlei grote en kleine bezettingen. Musici die sindsdien deel hebben uitgemaakt van het ensemble zijn onder anderen Louis Sclavis, Tony Lakatos, Enrico Rava en Philip Catherine.

De huidige bezetting met twee pianisten, twee bassisten en twee drummers maakt het mogelijk tijdens concerten ook in kleinere formaties te musiceren. Zo was er een adembenemende duovertolking van een Duke Ellington-ballad door pianist Rob van den Broeck en de 83-jarige(!) altist Charlie Mariano. De laatste blies een prachtig opgebouwde, zeer melodieuze solo, terwijl Van den Broeck heel fijntjes met fraaie akkoorden een mooie begeleidingspartij creëerde.

Een ander combo-hoogtepunt was een triostuk met Haurand, drummer Daniël Humair en een ontketende pianist Joachim Kühn. Met veel bravoure, virtuoze moderne loopjes en knetterende blokakkoorden werd een enerverend hedendaags pianotrio neergezet. Het grote ensemble klonk als een spetterende big band, maar wel met de nonchalante toucher van een groot improvisatie-ensemble. De nadruk werd dan ook vooral gelegd op het solowerk. Gelet op de hoge kwaliteit van elk der muzikanten leverde dat een groot aantal memorabele soli op.

In het eerste nummer excelleerde trombonist Conrad Bauer met een lange circular breathing solo. Kort daarop – in het tweede stuk – was het de beurt aan Eric Vloeimans om aan te tonen dat hij tot de belangrijkste trompettisten van ons land behoort. Zijn collega, de Duitser Manfred Schoof, liet in hetzelfde nummer horen niet voor de jongere Vloeimans onder te doen. Ook in de saxsectie werden gedurende het gehele concert soli van hoog niveau geleverd door vooral Skidmore, Mariano en Dudek. Enfin, een geweldig geïnspireerd concert, waarbij het enthousiasme van de muzikanten duidelijk zichtbaar was, ondanks de lange en vermoeide tournee die ze achter de rug hadden.

Klik hier voor meer foto's van dit concert.

(Jacques Los, 12.4.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.