Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


The Turnaround

The Turnaround #13

De 16 jaar oude jazz-indie Palmetto Records is van start gegaan met een serie goedkoop geprijsde reissues onder de naam Palmetto Classics. Morgen verschijnen de eerste uit-gaven in deze serie: 'As Wave Follows Wave' van drummer Matt Wilson (1996), 'Focus' van het kamerjazztrio Thirteen Ways (een fraai album uit 2000 van pianist Fred Hersch, rietblazer Michael Moore en drummer Gerry Hemingway), pianist Andrew Hills klassieker 'Dusk' (2000) en 'Medicine Wheel', het tweede album van Ben Allison (zijn eerste bij Palmetto) uit 1998. Op 18 april verschijnt overigens de eerste cd van het nieuwe kwartet van deze bassist, die in 2005 de Bird Award won: 'Cowboy Justice' (een sneer naar het beleid van George Bush?). Zijn kwartet bestaat uit gitarist Steve Cardenas en de twee mainstays trompettist Ron Horton and drummer Jeff Ballard. Op zijn
website krijg je alvast een voorproefje: je kunt er de openingstrack 'Tricky Dick' beluisteren.

Onlangs verscheen bij Palmetto ook het nieuwe album van Fred Hersch, met de alles-zeggende titel 'In Amsterdam: Live At The Bimhuis'. Downbeat noemde de pianist "one of the small handful of brilliant musicians of his generation". Of die kwalificatie terecht is, mag u zelf beoordelen bij dit solopiano-recital, opgebouwd uit composities van Monk, Carmichael, Jobim, McHugh, Rowles en Hersch zelf. Maar het lijkt niets teveel gezegd om te veronderstellen dat lyriek, melodie, inventiviteit en vakmanschap de samenstellende delen van dit album vormen.

Eerdergenoemde Ron Horton bracht onlangs op het mij onbekende label Fresh Sound New Talent 'Everything In A Dream' uit, een album waarop hij de verworvenheden uit de klas-sieke jazztraditie, de innovaties van de free jazz en de sfeer van klassieke kamermuziek samenvoegt. Zo zijn er interpretaties van Samuel Barbers 'Saint Ita’s Vision' en Claudio Monteverdi's 'Lamento d'Arianna' en een swingende cover van 'Yellow Violet', een obscure compositie van Andrew Hill, terwijl Hortons meer avontuurlijke kant goed naar voren komt op het Art Ensemble-achtige 'Grovellin’'. Met mensen als tenorsaxofonist Tony Malaby, pianist Frank Kimbrough en de twee bassisten (!) John Hebert en Masa Kamaguchi herbergt zijn septet de nodige kwaliteit.

Tenslotte voor de fijnproevers een legendarisch concert dat het Duke Ellington Orchestra in 1940 gaf in Fargo, North Dakota. De dubbel-cd 'Complete Legendary Fargo Concert'
(Definitive Records) biedt een kijkje in de keuken van een van de beste jazzorkesten ooit. De door hobbyisten gemaakte opnamen klinken alleszins redelijk en laten in topvorm verkerende muzikanten als Ben Webster, Johnny Hodges, Harry Carney en Jimmy Blanton horen in de hoogtijdagen van het big band-tijdperk.

(Anoniem, 20.3.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.