Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Song Mob is feest
zaterdag 25 februari 2006, Bimhuis, Amsterdam

In een totaal uitverkocht Bimhuis vierde het puikje van de Nederlandse impro-jazzscene (Eric Boeren, Wolter Wierbos, Tobias Delius e.a.) onder leiding van de immer vitale voormalige Zuid-Afrikaan Sean Bergin een zeer aanstekelijk African jazzfeestje. Met zijn 'My Own Band' (MOB) plus drie vocalisten (Molla Sylla, Phil Minton en Maggie Nichols) verloochent Bergin zijn afkomst niet en speelt hij vooral een op Zuid-Afrikaanse muziek geïnspireerde eigentijdse improjazz.

In het instrumentale openingsnummer krijgt Jan Willem van der Ham alle ruimte om een expressieve altsaxsolo te produceren. In dit nummer blijkt al dat de muzikale kracht van MOB niet te vinden is in het collectieve samenspel. De collectieven worden enigszins nonchalant gespeeld. Een en ander wordt ruimschoots gecompenseerd door de ent-housiaste speelwijze en de door bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink neer-gelegde continue African groove.

Bij de vocalisten vielen vooral Molla Sylla en Phil Minton op. Minton is in het bijzonder zeer sterk als scatvocalist in een door het zangtrio gezongen en gescat a-capella nummer. Sylla heeft een fraai stemgeluid. Deze van oorsprong uit Senegal afkomstige zangeres produceert de specifiek authentieke Afrikaanse zang en vervult daarmee een prominente rol in het muzikale concept van Bergins Song MOB.

Behalve door het zangtrio werden ook door Sean Bergin en trompettiste Felicity Provan vocale prestaties geleverd. Bijzonder en hilarisch was het duet dat door Bergin en pianist Alex Maguire werd vertolkt, vooral vanwege het warme masculiene stemgeluid van Sean Bergin en zijn laconieke en subtiel komische presentatie. De niet geheel toonvaste vocale bijdrage van Provan in een ballad behoorde niet tot de betere zangmomenten. Gelukkig tilde de melancholieke tenorsolo van Tobias Delius de ballad nog enigszins boven het gemiddelde niveau uit.

In het recht toe recht aan swingende nummer 'Snel Weg' demonstreerde Bennink zijn fenomenale hard swingin' brushestechniek en soleerde pianist Maguire fijnzinnig en punctueel swingend. Kenmerkend voor Song MOB is, dat vooral de vocalen de meest prominente rol spelen en dat er niet al te veel ruimte is voor instrumentale solobijdragen. Befaamde improvisatoren als Eric Boeren en Wolter Wierbos kregen daardoor nauwelijks gelegenheid zich te manifesteren. Dat neemt niet weg dat Bergins Song MOB een interessant project is en dat het repertoire zeer gevarieerd, origineel en swingend is. Tel daarbij op Bergins charismatische persoonlijkheid en zijn stand-up comedian-like presentatie en het feest is compleet.

(Jacques Los, 4.3.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.