Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Grooven en funken met Tacuma en Rochester
The Super Quartet, donderdag 9 maart 2006, Bimhuis, Amsterdam

Het is niet voor het eerst dat gitarist Jan Kuiper met de super ritmetandem basgitarist Jamaaladeen Tacuma en slagwerker Cornell Rochester op het podium staat. Reeds in het begin van de jaren '90 speelden de befaamde Amerikanen mee in het Podium Trio (Kuiper, Wolter Wierbos en Paul van Kemenade). Ook toen al waren dat powerful concerten, waarbij het niet ontbrak aan publieke belangstelling. De ritmetandem is vooral freefunk-gericht. Tacuma is in het bijzonder bekend van altist Ornette Colemans Prime Time en Rochester heeft zijn sporen verdiend bij Joe Zawinuls Syndicate. Ook nu bleek in een uitverkocht Bimhuis dat het publiek maar al te graag op deze supergroovers afkomt. En terecht (in dit geval), want 'The Super Quartet' werd ook nog eens gecompleteerd door één van de meest interessante avant-garde tenorsaxofonisten: David Murray.

Op 21-jarige leeftijd maakte Murray zijn eerste album ('Flowers For Albert', 1976). Hij werd onmiddellijk herkend als aanstormend talent en - na John Coltrane – de eerste vernieuwende saxofonist. Inmiddels heeft Murray talloze platen onder eigen naam en als sideman uitgebracht. Zijn speelwijze is niet alleen geïnspireerd door Coltrane, maar ook door Albert Ayler. Al in het eerste nummer pakte Murray stevig uit. Alles wat uit een saxofoon te halen is werd door hem waargemaakt. Het grommen, het honken en bovenal het exploreren van het flageoletto register; toch zeker wel twee octaven boven de hoge C. Met een kenbaar groot gemak produceert hij in dat register nog alleszins melodische lijnen. Gedurende het gehele concert waren Murray's soli van een zeer hoog en energiek niveau. Ook op de basklarinet wist Murray te imponeren.

Gitarist Jan Kuiper, die enthousiast en geïnspireerd begeleidde, kreeg zeer terecht voldoende ruimte om te soleren. Zijn soli waren uiterst muzikaal, virtuoos en met veel power. Het paste uitstekend in het groovy freefunk-concept van dit Super Quartet. Solistisch was hij geheel gewaagd aan het explosieve sologeweld van Murray. Zijn alleen gespeelde solo 'Mali Blues' was even een aangename contemplatief intermezzo. Drummer Cornell Rochester en basgitarist Jamaaladeen Tacuma legden niet alleen een swingend funky tapijt neer voor Kuiper en Murray, maar soleerden in enkele nummers fenomenaal. Speciaal de battle tussen Kuiper en de vingervlugge Tacuma dwong respect af, was spannend en dwong beide matadoren tot uitersten van hun muzikale kunnen.

Het kan niet anders dan dat dit Super Quartet de kraker zal kunnen zijn op de inter-nationale podia en aankomende grote Europese jazzfestivals. Volgens Kuiper is het niet uitgesloten dat het kwartet in de nabije toekomst een tournee door Amerika gaat maken en dat voor het volgende seizoen een special guest aan het kwartet wordt toegevoegd.

(Jacques Los, 14.3.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.