Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


The Turnaround

The Turnaround #12

"In the past few years I have delved into such a wide variety of music that denying those influences in the making of this record would have been dishonest", zegt organist Larry Goldings over zijn nieuwe cd 'Quartet', die onlangs werd uitgebracht op het kwaliteitslabel Palmetto Records. Hij mag zich op deze cd dan weliswaar voornamelijk in de mainstream bewegen, zijn repertoirekeuze (covers van uiteenlopende musici als Björk, Monk en Fauré en een traditionele Amerikaanse folksong) en het feit dat hij zich hier voornamelijk beperkt tot de piano mag opmerkelijk worden genoemd. De nadruk ligt daarbij niet zozeer op improvisatie, maar wel op compositie en vrije associatie. Goldings wordt daarbij terzijde gestaan door een veelbelovend getalenteerd drietal: bassist Ben Allison, trompettist John Schneider en drummer Matt Wilson. En wie met een tribute als 'A Dream About Jaki Byard' op de proppen komt, verdient lof!

Op uitnodiging van het Vancouver Jazz Festival richtte trompettist Herb Robertson, even geniaal als onderschat, in 2004 de NY Downtown Allstars op, een band bestaande uit Tim Berne (sax), Mark Dresser (bas), Sylvie Courvoisier (piano) en Tom Rainey (drums). Kort daarna doken deze band de studio in om een 48 minuten durende track op te nemen, die onlangs door Clean Feed Records op cd werd uitgebracht onder de titel 'Elaboration'. Zoals verwacht mag worden van een avonturier als Robertson is het een gevarieerd, ritmisch en energiek stuk geworden.

Van de in 1990 overleden avant-garde saxofonist Frank Wright is onlangs 'The Complete ESP-Disk Recordings' verschenen. Deze 2 cd-set bevat de albums 'Frank Wright Trio'
(1965) en 'Your Prayer' (1967) en biedt korte interviews met Wright en ESP-Disk producer Bernard Stollman. Frank Wright werd in 1935 geboren in Grenada (Mississippi). Hij speelde elektrische bas in R&B-bands in Memphis en later in Cleveland. Daar ontmoet-te hij Albert Ayler, die hem inspireerde om over te stappen op tenorsax. Al snel vond hij zijn plek in de florerende free jazz-beweging. Hij verhuisde naar New York, waar hij speelde met musici als John Coltrane, Cecil Taylor, Larry Young en Sunny Murray. Na zijn bovengenoemde platen werd het stil rond Wright. Apathie ten aanzien van jazz in eigen land deed hem besluiten zijn heil te zoeken in Europa. Hier bleek men meer ontvankelijk voor zijn intense, squawking-wild muziek, die getuige deze dubbel-cd veertig jaar na dato nog opvallend fris klinkt.

(Anoniem, 8.2.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.