Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Eric Vloeimans vaart met trio Fugimundi op intuïtie

Dichtbij jezelf blijven en vertrouwen op je intuïtie. Dat is het muzikale recept van trom-pettist Eric Vloeimans. En dan maar kijken waar het uitkomt. Of het jazz is? Interesseert hem niet. "Ik maak muziek in de richting waarin mijn neus wijst", zegt de van oorsprong Bossche musicus. Het recentste bewijs voor die opmerking is Vloeimans' nieuwste cd '
Summersault', die hij volspeelde met het trio Fugimundi, dat verder bestaat uit elektrisch gitarist Anton Goudsmit en de in het Tilburgse jazzmilieu wortelende pianist Harmen Fraanje. Twee musici voor wie hij een diepe bewondering koestert. "Anton is volstrekt authentiek. Als je al iets bij hem zou willen veranderen, lukt je dat niet. Ik heb nog nooit iets van hem gehoord, dat niet smaakvol is. Bij hem is altijd alles in balans. Voor Harmen geldt dat ook."

De inhoud van 'Summersault' is even ongrijpbaar als de wijze waarop Eric Vloeimans zich als trompettist en componist ontwikkelt. Kameleontisch zou een goede omschrijving zijn. "Deze plaat is eigenlijk een reis om de wereld. Zoveel sferen uit zoveel landen. Ik ga niet van tevoren vaststellen dat er een wals, een tango en wat al niet op moet komen. Wél zorg ik dat alles bij elkaar hoort." Waarbij Vloeimans erop wijst, dat het merendeel van de stukken weliswaar van zijn hand is, maar dat zijn medemusici een belangrijk aandeel had-den in de totstandkoming van de cd. "Ik leg mijn stukken bij hen neer en dan ontstaat er iets. Als je niet naar hen luistert, doe je jezelf tekort. Toen we in de Chapelstudio in Tilburg waren, kwam Harmen met het stuk 'Cockburn' aan. We probeerden het uit en namen het meteen op. Ik liet er graag een eigen stuk voor vallen."

Hoezeer het drietal op elkaar is ingespeeld, blijkt uit de manier waarop de tien stukken zijn opgenomen. "We hadden twee opnamedagen gepland, maar een dag volstond. Niets gedubd of in hokjes opgenomen. Gewoon goed voorbereid en gerepeteerd." Niet in het minst tot zijn eigen verbazing, loopt 'Summersault' als de spreekwoordelijke trein. De eerste persing was in twee weken uitverkocht, de tweede gaat even hard. Kranten, radio en tv tuimelen over Eric Vloeimans heen. Hij heeft er wel een verklaring voor. "Deze cd bestaat uit verschillende lagen. Er zit een bepaalde kern in, die voor eenieder begrijpelijk is. Maar er zit ook een andere laag onder, voor mensen die wat diepzinniger met muziek bezig zijn." Een ander aspect van de cd is, dat Vloeimans' eigen trompetgeluid nog verder is gerijpt. "Mijn sound is de laatste jaren inderdaad veranderd. Er is in die tijd natuurlijk ook veel gebeurd. Het geluid op je instrument is je stem als musicus."

Fugimundi toert op dit moment door Nederland vanwege de nieuwe cd. Gisteren nog te horen in de Toonzaal in Den Bosch (verslag hiervan binnenkort op deze site) en op 24 februari in Paradox, Tilburg.

Dit bericht verscheen eerder in het Brabants Dagblad.

(Anoniem, 4.2.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.