Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Een schitterend affiche
Clous van Mechelen & Old Quarter Trio, maandag 30 januari 2006, Old Quater, Amsterdam

Het optreden van tenorsaxofonist Clous van Mechelen leverde ongeveer zeventig belangstellende jazzliefhebbers op. En dat ondanks deze zéér koude maandagavond en de gebruikelijke parkeerproblemen in hartje Amsterdam. Maar de bekende tenorsaxofonist Clous van Mechelen (1942) heeft tijdens zijn lange loopbaan dan ook een grote schare aan fans weten op te bouwen. En dat bleek deze avond totaal niet zo verwonderlijk te zijn.

Het samenspel met het goed op elkaar ingespeelde Old Quater Trio bleek een feest. Het openingsstuk, met pianist Wolfgang Maiwald, de altijd melodieus en stuwend spelende contrabassist Thomas Winther Andersen en de stimulerende drummer Joost Kesselaar, stond direct als een huis. De muziek van Van Mechelen is mogelijk zelfs bekender dan hijzelf, als je beziet over wat een enorm gevoel voor muziekstijlen deze duizendpoot moet beschikken. Denk alleen maar aan een nummer 'Big City', de Grolsch-reclame en zijn werk met Wim T. Schippers, plus veel andere televisieproducties en zijn laatste bijdrage aan het album van zangeres Collette Wickenhagen.

Maar deze maandagavond stond een écht live-optreden op het programma, waarbij het soms net leek alsof de sound van Earl Bostic ook nog even op bezoek kwam. Bekende nummers als 'I’m Getting Sentimental Over You' en 'Blue Bossa' werden vertolkt. Saxo-fonist Van Mechelen bleek het hele spectrum te bespelen, inclusief soepele wendingen en riedels. Met veel speelplezier, zijn prachtig glimmende saxofoon vaak op en neer bewe-gend, volgde hierna een vertolking van het mooie 'Jordu' en als uitsmijter voor de break direct hierna 'St. Thomas', compleet met een consequent doorgevoerde opzwepende bossanova-tik op de drums door Kesselaar.

Na de pauze meteen een spetterende voortzetting met 'Work Song', opzwepend gespeeld door Van Mechelen, die alle registers open trok, daarbij ondersteund door de soulvolle Maiwald, de steady stuwende Andersen en de lekker opzwepend spelende Kesselaar. Het leek nieuw voor de aanwezigen dat Van Mechelen ook over een prettig klinkende zang-stem beschikt. Want tijdens het nummer 'Kansas City Here I Come' legde hij plotseling zijn sax terzijde en greep de microfoon, met de onvermijdelijk te verwachten enthousiaste reactie van het publiek.

In de aansluitende jamsession die tot één uur duurde, met veel wisselende en vooral jonge (conservatorium) musici, hielden Clous en Thomas zich lange tijd staande tussen de aanstormende 'jonge honden' Zelfs toen pianist Robert Rook, drummer Klaas van Donkersgoed, altist Aard Gisolf (ja, inderdaad: die bekende tv-dokter) en tenorsaxofonist Arthur Heuwekemeijer aanschoven. Van Mechelen heeft met dit optreden het aanwezige publiek duidelijk een geweldige avond bezorgd en kan zelf ook terug kijken op een geslaagd optreden met dit Old Quater Trio.

(Anoniem, 6.2.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.