Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Borstlap, Glerum en stand-up musician Bennink bundelen krachten
woensdag 25 januari 2006, Bimhuis, Amsterdam

De warming-up voor dit concert mocht er zijn. Een prima
schotel in het aangename Bimhuisrestaurant, een goed gesprek met jazzvrienden, een glas wijn en voorpret voor hetgeen zou volgen. Want dat het een feestje zou worden, deze dvd presentatie van de heren Bennink, Borstlap en Glerum (BBG) stond wel vast. De prangende vraag was evenwel hoe deze drie verschillende karakters muzikaal zouden versmelten tot enige samenhang. Voorwaar geen geringe opgave met een 'ongeleid projectiel' als Bennink in je midden! En inderdaad klonk het regelmatig alsof ieder zo zijn eigen muzikale agenda had. Als toeschouwer/luisteraar ontkwam je niet aan de bekende, aandachttrekkende Benninkshow, op het gevaar af dat oorstrelende en interessante bijdragen van Borstlap en Glerum in de verdrukking kwamen.

Maar schijn bedriegt, ook al leek Han Bennink vaak in de oppositie met zijn heftige interrupties. Gaandeweg ontdekte je in dit muzikale pretpark prachtige momenten en kon men zich tegoed doen aan alerte, interessante interacties van deze doorgewinterde improvisatoren. Michiel Borstlap stak in excellente vorm en speelde verrukkelijk. Euforisch, intimistisch en delicaat spel van Borstlap en Glerum stond tegenover het extroverte en tomeloze slagwerk van Bennink en zorgde voor boeiende contrasten. Een heerlijke melting pot met swing als hoofdingrediënt. Standards als 'Broadway', 'Blue Bossa', een Monk-tune, 'Caravan' en ballads waren de vehikels. Ze kwamen voorbij in diverse gedaantes, tempi, dynamiek en interpretatie.

De charmant-dominante Bennink kon als een blad aan de boom metamorfoseren en als hij na hilarische podiumomzwervingen, spelend op vloer en hekwerk, weer plaatsnam achter zijn snaredrum, maakte hij het zijn medespelers dienstbaar en no nonsense naar de zin. Menigmaal prikkelde en inspireerde hij zijn kompanen met onvoorspelbare slagwerk-erupties. Borstlap speelde verfijnde melodische lijnen met fraaie harmonieën en een mooi toucher. Ernst Glerum, het anker in dit gezelschap, speelde subliem en cool met in-dringende improvisaties. Hij bracht regelmatig het trio weer bijeen. Als repliek op Bennink werden ook percussieve exploraties van piano en bas niet geschuwd. Kostelijk waren de ogenblikken waarin Borstlap en Glerum volhardend op de ingeslagen weg bleven en Bennink konden overhalen om zich bij hen te voegen, om als formatie verder te trekken.

Een heerlijk avondje onversneden spelplezier van drie Nederlandse jazziconen, die ook de relativerende humor in het spel betrokken. In een uitverkocht Bimhuis werd weer een stukje jazzgeschiedenis geschreven. Het publiek gaf enthousiast blijk van waardering. En de nieuwe dvd van dit trio? Die vond een gretig aftrek.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • De website van het BBG Trio.

    (Anoniem, 3.2.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.