Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Van der Westens Quadrant Extended brengt enerverende melting pot
vrijdag 2 december, Paradox, Tilburg

Bassist en componist Eric van der Westen bracht met een uitgebreide versie van zijn groep Quadrant deze avond de première van de suite 'The World Over', die in twee ge-deelten werd gespeeld. De groep kende een verfrissende instrumentatie: Kristina Fuchs en Monica Akihari (stemmen), Angelo Verploegen (trompet/bugel), Hans Sparla (trombone), Mete Erker tenorsax/sopraansax/muzette), Miguel Boelens (altsax), Wiboud Burkens (keyboards), Aron Raams (gitaar), Hans Timmermans (beats), Olivier Nijs (sound design), Thorsten Grau (drums) en Eric van der Westen (bas).

Van der Westen is erin geslaagd om in zijn composities de spanningsboog gedurende de twee aaneengesloten stukken vast te houden en wist de soms behoorlijk complexe arrangementen niet als zodanig te laten klinken. Wat voor een componist een heel knappe prestatie is. Alle solisten waren van een behoorlijk hoog niveau, waarbij ook de twee invallers Boelens en Burkens zich prima manifesteerden. Van der Westen verwerkte in zijn composities de meest gevarieerde overgangen; van subtiele gezongen zanglijnen met soms oosterse klankkleuren tot zeer funky en jazzy klinkende stukken met stevige beats. De ritmesectie speelde hierbij een belangrijke rol, waarbij vooral Van der Westen zelf met zijn stevig klinkende baslijnen en de drummer Thorsten Grau een goede bijdrage leverden. Laatstgenoemde stelde zich bescheiden op en was daardoor onopvallend goed aanwezig.

De elektronica speelde bij dit concert een belangrijke rol in het geheel. Programmer Hans Timmermans zorgde voor tapijten van stevige, maar soms ook subtiel klinkende beats. Ter plekke werd er gesampled door sound designer Olivier Nijs. Deze samples liet hij knap verweven klinken in het geheel maar ook tijdens de solo's van de blazers, wat een enkele keer ietwat storend overkwam, maar de musici ook stimuleerde; soms soleerden zij over eerdere flarden uit hun eigen solo! Nijs' geluidsmix was van een niet te onderschatten waarde. Zo weerklonken soms stemmen van bekende politici, zoals George Bush. Zijn citaat "on behalf of world peace and safety" kon in deze muzikale context haast niet treffender en ironisch tegelijkertijd tot uiting komen. Een perfect voorbeeld van hoe elektronica en akoestische instrumentatie samen kunnen gaan!

Kortom, een geslaagd concert, met zeer mooie en vloeiende overgangen met prachtige afwisseling in dynamiek en klankkleuren, dit alles in een bezetting met een verfrissende instrumentatie en uitstekende solisten. Eric van der Westen verdient een groot compli-ment; onder zijn leiding en door zijn composities werd er een fantastisch geheel ten gehore gebracht. Mocht Charles Mingus in deze tijd leven, dan zou hij waarschijnlijk zeer content zijn geweest wanneer hij 'The World Over' had gecomponeerd. Het is zelfs niet denkbeeldig dat hij die suite in een vergelijkbare setting had gepresenteerd.

Klik
hier voor een fotopagina van dit concert. Morgen: een interview met Eric van der Westen.

(Anoniem, 3.1.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.