Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Toppers in het Bimhuis in januari

Behalve een serie aan te raden concerten van Nederlandse topformaties - waaronder I Compani, Eric Vloeimans' Fugimundi, een dubbelprogramma van Paul van Kemenade, Martin Fondse's Izabel, Bennink/Borstlap/Glerum en Bik Bent Braam - zijn er in het Bimhuis enkele zeer interessante concerten van Amerikaanse prominenten te beluisteren.

Op 9 en 11 januari concerteren pianist Hank Jones en saxofonist Joe Lovano in het Bim-huis. Lovano, in de jaarlijkse Critics Poll van het toonaangevende Amerikaanse jazztijd-schrift Down Beat onlangs verkozen tot beste tenorsaxofonist van 2005, is in 1952 in Cleveland, Ohio geboren en kreeg zijn muzikale basisopleiding van zijn vader, de tenor-saxofonist Tony 'Big T' Lovano. Na zijn opleiding op de fameuze Berklee College of Music in Boston speelde hij in het begin van zijn professionele carrière met de organisten Lonnie Smith en Jack McDuff. Van 1976 tot 1979 tourde hij met Woody Herman's Thundering Herd. Sindsdien vestigde hij zich in New York City en speelde begin tachtiger jaren in het Mel Lewis Orchestra en in de Paul Motian Band. Vanaf die tijd werd hij een veel gevraagd muzikant. Hij speelde onder meer met Herbie Hancock, Elvin Jones, Charlie Haden, Carla Bley, Lee Konitz, McCoy Tyner en Jim Hall. Met het kwartet van gitarist John Scofield kwam voor Lovano de internationale doorbraak. Vanaf 1991 maakte Lovano onder eigen naam een serie succesvolle platen voor het Blue Note-label.

In samenwerking met VPRO Radio is er op 22 januari een concert van de groep Drew Gress Seven Black Butterflies. Bassist Drew Gress – op 8 december jl. nog in het Bimhuis met het Claudia Quintet – heeft een imposant 'hofje' om zich heen verzameld: pianist Craig Taborn, drummer Tom Rainey, rietblazer Tim Berne en trompettist Ralph Alessi. Al deze muzikanten behoren tot de prominente hedendaagse – vooral blanke – geïmproviseerde jazzscene. Tim Berne werd gegrepen door de jazz toen hij de plaat 'Dogon A.D.' van altist Julius Hemphil hoorde. In 1974 vestigde Berne zich in New York en nam lessen bij Hemphill. Eind jaren zeventig produceerde hij onder eigen naam vijf albums voor zijn zelf opgerichte label Empire met muzikanten als Ed Schuller, Paul Motian, John Carter en Bill Frisell. Sinds-dien speelt hij met een keur van vooraanstaande musici en maakte hij talloze plaat-opnamen voor uiteenlopende labels. Verder kreeg hij compositieopdrachten voor het Kronos Strijkkwartet en het ROVA Saxofoonkwartet. Het concept van de nieuwe groep van Drew Gress is het verenigen van oerwaarden van de traditie met een open mind bij het verkennen van de vrije ruimte.

Altist Lee Konitz, de cool-toned saxofonist uit de vijftiger jaren, speelt op 26 januari met het trio van pianist Rein de Graaf en trompettist Ack van Rooyen in het Bimhuis. Konitz heeft inmiddels een enorme staat van dienst achter zich. Hij heeft vooral naam gemaakt met tenorist Warne Marsh als 'lid' van de Lennie Tristano-school, mee te spelen op Miles Davis' 'Birth Of The Cool' en te spelen in het orkest van Stan Kenton (1952-54). De vijftiger jaren cool sound heeft inmiddels plaats gemaakt voor een meer hedendaags hardbop-georiënteerd geluid en idem dito, doch zeer melodieuze, speelwijze. Vanaf eind veertiger jaren tot en met nu is zijn platenoeuvre meer dan indrukwekkend. Op gerenom-meerde labels als Prestige, Verve, Atlantic, Milestone, SteepleChase en Philology zijn opnamen van hem verschenen. Konitz is een groots en verrassend improvisator, die op 'uitgekauwde' songs nieuwe en onverwachte variaties kan spelen.

(Jacques Los, 2.1.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.