Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Nguyên Lê (foto: Cees van de Ven)

Mystiek en adembenemend concert van Nguyên Lê op slotavond Paranoia
Stranger Than Paranoia, donderdag 29 december 2005, Paradox, Tilburg

Er is een land, dat ooit werd vernietigd door een oorlogszuchtige natie die Verenigde Staten heet. Zo'n vijfendertig jaar geleden begonnen verlichte Amerikanen zich het lot van dat land, Vietnam, aan te trekken. Gitarist/zanger Jimi Hendrix was een van hen. Zijn 'Machine Gun' ('Let your bullets fly like rain') was en is een keiharde aanklacht tegen de genocide van zijn landgenoten in Zuidoost-Azië. Na de oorlog krabbelde Vietnam op en baarde nieuwe zonen.

Een van hen is Nguyên Lê, die op de laatste dag van het festival Stranger Than Paranoia in Tilburg het muzikale erfgoed van Hendrix, ongewilde zoon van de vroegere aartsvijand, kwam doorgeven. En daarmee een nieuwe pijler sloeg onder de kosmische brug die alle volkeren omspant en muziek heet. Het concert van Nguyên Lê's Sextet Dragonfly was een transcedente gebeurtenis. De gitarist speelde traditionele Vietnamese muziek, door hemzelf naar deze tijd gearrangeerd. Oud en nieuw liepen daarbij volstrekt logisch door-een. Zangeres Huong Thanh, afstammelinge van een Vietnamese dynastie van zangers, bracht met haar hoge stem authentieke elementen in, basgitarist Michel Alibo uit Mada-gascar legde lome accenten en percussionist François Verly was steun en toeverlaat van de vingervlugge magiër die Lê op elektrische gitaar is. Een mystiek, adembenemend concert, wellicht het beste van het festival.

Vóór Dragonfly trad slagwerker Pierre Courbois aan met zijn 5/4 Sextet. Alle eigen stukken waren gezet in vijfkwartsmaat. Het publiek zal het niet altijd hebben onder-scheiden, wel dat de pensioengerechtigde Courbois nog altijd een van de inventiefste slagwerkers van West-Europa is. Zijn band zette gedegen improvisatiemuziek neer, wortelend in de hardbop, maar met een onmiskenbare eigen signatuur.

Stranger Than Paranoia 2005 werd vooral gedragen door buitenlandse groepen. Dat gaat volgend jaar ook gebeuren. Programmeur en mede-organisator Paul van Kemenade, wil 'muziek uit de buurt' laten horen. Die buurt is bij hem Europa. "Daar wil ik musici vandaan halen, want we kennen nog zo weinig", vat hij samen. Volgend jaar gaan Van Kemenade en het Amsterdamse Bimhuis gezamenlijk programmeren, waarmee een nog bredere presentatie mogelijk wordt. Verder gaat Stranger Than Paranoia on the road toeren, om het unieke Tilburgse festival in het land verder uit te dragen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Deze recensie verscheen eerder in het Brabants Dagblad.

(Anoniem, 7.1.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.