Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Melodieuze avant-garde jazz door het kwartet van Marty Ehrlich
zaterdag 21 januari, SJU Jazzpodium, Utrecht

Multi-rietblazer Marty Ehrlich, bewonderaar van de in 1995 overleden altist Julius Hemphill, is een avant-gardist met een grote voorkeur voor de melodische lijnen in zijn improvisaties. Dat werd in het Utrechtse SJU Jazzpodium overduidelijk gedemonstreerd.

Met Ehrlich op klarinet zette het kwartet - bestaande uit pianist James Weidman, bassist Brad Jones en drummer Allison Miller - in met een ad hoc pianissimo klankbeeld om de talrijke toehoorders tot serieus luisteren te dwingen. Na dit bewonderenswaardige gevoelige statement werd Robin Holcombs 'Waltz' door Ehrlich op sopraansax vertolkt. Zowel op sopraan als later op altsax weet Ehrlich een fraaie ronde warme toon te pro-duceren. Zijn improvisaties zijn behalve uiterst melodieus, ook verrassend, origineel en zeer gevarieerd. Zijn technische vaardigheden op beide saxen en de klarinet zijn welhaast ongelimiteerd.

Het overige repertoire bestond uit eigen composities van Marty Ehrlich, die alle getuigen van een bijzondere kwaliteit, inventiviteit en muzikale intelligentie. In het medium-latin georiƫnteerde 'Like I Said', waarin zowel Ehrlich als pianist Weidman prominent soleerden, excelleerde drumster Allison Miller. Zij is een zeer muzikale en inlevende percussionist. Haar subtiele, lichtvoetige, swingende begeleiding en het plaatsen van gevarieerde accenten waren uitermate smaakvol en een streling voor het oor. Dit in tegenstelling tot de vaak luidruchtige en dominante speelwijze van veel slagwerkers.

Pianist James Weidman behoort inmiddels tot de toppianisten in de jazz. Hij speelde onder meer met Archie Shepp, Max Roach, Slide Hampton en Steve Coleman. Verder begeleidde hij de zangeressen Abbey Lincoln en Sandra Wilson. In het Ehrlich kwartet was er vol-doende ruimte om zowel zijn begeleidingskwaliteiten als zijn fraaie solistische bijdragen te bewonderen. Dat Brad Jones twee jaar bij drummer Elvin Jones heeft gespeeld, is inder-daad te horen aan zijn stevige, vette, ronde basgeluid. Met het inventieve pianospel en de subliem stuwende Allison Miller heeft Marty Ehrlich een bijna ongekend homogene ritmesectie tot zijn beschikking.

Dit voortreffelijke kwartet is op 2 februari nog te beluisteren in het Bimhuis in Amsterdam.

(Jacques Los, 28.1.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.