Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazzlegende Lee Konitz toert met Rein de Graaff

De legendarische altist Lee Konitz, destijds exponent van de cool-jazz, maakt vanaf vanavond (Bimhuis) een korte tournee door Nederland met het trio van pianist Rein de Graaff en trompettist Ack van Rooyen.

Lee Konitz speelde in de jaren veertig bij het orkest van Claude Thornhill, maakte deel uit van het 'Birth of the Cool'-nonet van Miles Davis en het orkest van Stan Kenton. Pratend over zijn ontwikkeling verwijst Konitz altijd naar zijn goeroe: de blinde pianist Lennie Tristano. Als 15-jarige kreeg hij al les van deze meester. Bij hem is hij, met tenor-saxofonist Warne Marsh, begonnen met wat toen voor het eerst 'avant-garde' werd genoemd. Samen zorgden zij voor een muzikale revolutie. Sindsdien is Konitz altijd op avontuur geweest. Of het nu zijn Lee Konitz-duetten op platenlabel Milestone waren of de gewaagde escapades met Misha Mengelberg en Han Bennink. Zelfs de standards van Cole Porter met de Italiaanse pianist Franco D'Andrea werden zó binnenstebuiten gekeerd, dat je oren op scherp bleven.

De 78-jarige altsaxofonist heeft zich er in zijn lange carrière nooit routineus van af-gemaakt. Konitz speelt altijd, en nog steeds, zeer gedreven en gemotiveerd: "In de ideale situatie speel ik heel simpel." Naast zijn pakkende, vaak als cool omschreven geluid is het zijn geconcentreerde onbevangenheid, die Konitz zo bijzonder maakt. Liefhebbers roemen de manier waarop hij de muziek telkens weer als een onbeschreven blad tegemoet treedt.

Sinds 1980 is Boy Edgarprijs-winnaar Rein de Graaff altijd bezig overzeese tournees te regelen met Amerikaanse jazzmusici. Hij heeft daarmee een internationale reputatie opgebouwd. Met zijn trio – bassist Marius Beets en drummer Eric Ineke – en special guest Ack van Rooyen, de aartsvader van de Nederlandse moderne jazztrompet, belooft het een bijzondere serie jazzconcerten te worden.

Klik hier voor een concertoverzicht.

(Jacques Los, 26.1.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.