Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




De (Happy) Music Machine van Lucas van Merwijk loopt gesmeerd!
vrijdag 13 januari 2006, Kraaij & Balder, Eindhoven

Marc Bischoff (piano), Mick Paauwe (babybas) en señor Lucas van Merwijk (drums) zijn allen gepokt en gemazeld in het latinjazzidioom. De vraag was hoe het zou uitpakken met trombonist Ilja Reijngoud in dit gezelschap. Welnu, er was niet veel tijd voor nodig om te concluderen dat dit een zonovergoten latinjazz-avond zou gaan worden. De alom ge-prezen Van Merwijk beheerst dit gebied als geen ander. In de gerenommeerde Cubop City Big Band en Drumix! levert hij steeds het bewijs van zijn unieke kwaliteiten.

Lucas van Merwijk heeft de clave in zijn systeem geworteld als jazzers de afterbeat. Hij speelde energiek syncopisch, terwijl hij met zijn linkervoet uiterst strak de clave liet doorlopen op zijn koebel, waarbij hij niet onderdeed voor dé specialist in dezen Horacio 'El Negro' Hernandez. Maar ook in de rustige stukken bleef Van Merwijk heer en meester met verfijnd en swingend drumwerk.

Ilja Reijngoud kennen we van zijn razend knap en trefzeker spel en zijn grote bagage aan technische vaardigheden. In 'Viejo Añejado' liet hij ook zijn lyrische kant zien. Soms zou-den zijn improvisaties aan zeggingkracht winnen met wat minder virtuositeit en grotere bogen, maar desondanks bleef er genoeg te genieten in zijn spel en behoort hij terecht tot de Nederlandse top op zijn instrument.

Mick Paauwe wist met haar babybas zeer volwassen partij te geven! Hoe heftig, complex of tegendraads de ritmische escapades van Van Merwijk ook waren, Paauwe en pianist Bischoff bleven onverstoord de montuno spelen. En op de momenten dat de piano er de brui aan gaf en zijn eigen ritmische uitstapjes maakte, liet de bassiste glimlachend en geruststellend het geheel doorgrooven. Bishoff liet in zijn spel zijn affiniteit met Chucho Valdes doorklinken. Bijzonder waren zijn virtuoze passages waarbij zijn linker- en rechter-hand razendsnelle percussieve guajeos (melodisch-ritmische patronen) speelden en waarop hij harmonisch varieerde zonder de draad kwijt te raken.

Het talrijke publiek was unaniem in hun waardering voor Van Merwijks Music Machine en gaf daar ook veelvuldig blijk van. Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Met dank aan Jaap van der Voet.

Meer weten?
  • De website van Lucas van Merwijk.
  • De website van Ilja Reijngoud.
  • Klik hier voor recensies van Van Merwijk cd's.

    (Anoniem, 24.1.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.