Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Buzz Bros Band - 'The Same New Story' (Turtle Records, 2005) DVD ****

Het gebeurt niet zo vaak dat je na het zien en beluisteren van een dvd de lust hebt om hem onmiddellijk te herstarten. Toch gebeurde dat bij deze uitstekende en intrigerende dvd van de Buzz Bross Band met elektrische- en akoestische jazz. Deze live registratie van Marnix Busstra's milde fusionband met hem zelf op gitaren, elektrische sitar en bouzouki, Berthil Busstra (Fender Rhodes, keyboards), René Dissel (bas) en Chris Strik (drums) werd in 2005 opgenomen in De Fabriek in Utrecht. Een locatie met een sfeertje dat wonderwel past bij de muziek.

Groovy, stevig, funky en dynamisch, dan weer verstild, dromerig en sferisch. Er is een grote mate van interactie, democratie en eensgezindheid, en geen individueel muzikaal winstbejag of egocentrisch gedrag. Het hele programma voltrekt zich door perfect team-work binnen een open en relaxed muzikaal kader. Bij tijd en wijle ook heftig, maar men vliegt geen enkel moment uit de bocht. Saai? Integendeel, er gebeurt voldoende om blijvend te boeien.

Naast de melodische composities en improvisaties van Marnix Busstra plaatst broer Berthil smaakvol spel op zijn synthesizers en de Fender Rhodes. Hij maakt iedere keer weer de juiste keuzes uit het toch zo verleidelijke grote aanbod aan klankmogelijkheden, legt zichzelf beperkingen op, maar is toch in staat tot maximale expressie in dienst van het collectief. René Dissel toont zich een attent en alert bassist met grote oren voor interactief spel.

Chris Strik is een verhaal apart. Op deze opname horen we hem nu zonder sticks, uitsluitend met brushes. Voor iedere geïnteresseerde slagwerker is het gadeslaan en analyseren van zijn linkerhandtechniek al tijdrovend. Kijk en luister maar eens naar 'Well Done' om dat te constateren. Well done, Chris! Hij zorgt met zijn zichtbare gedrevenheid en mimische kwaliteiten ook voor de ogenlust.

Mooie momenten zijn er te over. Het duet van Busstra en Dissel in 'Peaceful Daydream', 'Buzz Battle' en de titelsong 'The Same New Story' van de beide Busstra's. Gloedvolle zeggingskracht met een minimum aan noten. Met een prachtige uitvoering van 'Castle In The Air', met de leider op zijn Irish bouzouki, besluit men het concert. Deze dvd verdient het om op grote schaal gehoord en gezien te worden. Het is wederom een toonbeeld van wat Nederlandse jazz te bieden heeft.

(Anoniem, 11.1.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.