Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Acht kilo jazz in beeld

De Duitse uitgeverij Taschen heeft een prachtig fotoboek in XXL-formaat over jazz op de markt gebracht: 'Jazzlife'. In Nederland wordt het boek verspreid door uitgeverij Librero. Het boek heeft het formaat van een attachékoffertje en een gewicht alsof het met stenen is gevuld. Het zit verpakt in een doos met handvat. Het telt 696 pagina's van bijna een halve meter hoog, gevuld met honderden foto's, die een imponerend beeld van de Amerikaanse jazz in 1960 geven. 'Jazzlife' is een co-produktie van de wereldberoemde Amerikaanse fotograaf William Claxton en de Duitse jazzauteur Joachim E. Berendt.

'Jazzlife' verscheen al in 1961, nu is er een herziene en aangevulde versie. Het acht kilo wegende kunstwerk verslaat alle eerdere fotoboeken over jazz. 'Jazzlife' toont in voor-namelijk zwart-wit foto's niet alleen het verdriet van de jazz – drugs, alcohol, relatie-problemen, vroegtijdige overlijdens – het toont ook de vreugde van hen, die hun hart aan deze muziek hebben verpand. De kracht van 'Jazzlife' zit in de ongekunsteldheid waarmee is gefotografeerd. Niemand poseert, waardoor de menselijkheid van elke foto afdruipt. Dat geldt niet alleen voor de musici die de geschiedenis van de jazz schreven, onder wie John Coltrane, Mahalia Jackson, Bill Evans, Thelonious Monk, Sonny Stitt en de vele anderen in dit boek, maar zeker ook voor de onbekende musici voor wie Claxton oog had. Bovendien heeft hij niet alleen jazz in zijn beelden gevangen, maar had hij evenveel oog voor de omstandigheden waarin deze muzieksoort kon gedijen.

In oktober 1959 belde de Duitse schrijver Joachim E. Berendt naar Californië. Of mijnheer Claxton – toen al een begrip vanwege zijn foto's in tijdschriften als Life, Paris Match en Vogue – tijd en zin had om met hem door de Verenigde Staten te reizen voor een kunst-zinnige Jazz Odyssee. Claxton stemde toe en dat betekende de start van een vier maanden durende trip. Claxton knipte met zijn Nikon F- en Leica M3-camera's, Berendt maakte opnamen van gesprekken en muziek met zijn draagbare Nagrabandrecorder. Die gesprekken zijn verwerkt in de zeventien hoofdstukken die 'Jazzlife' telt.

Prijs: 150 euro, met cd. Klik
hier voor meer informatie en hier voor verkooppunten in Nederland.

Dit bericht verscheen eerder in het Brabants Dagblad.

(Anoniem, 26.1.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.