Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Warme harmonieuze jazz in zeer oud Amsterdam
David Golek & Old Quarter Trio, maandag 21 november 2005, Old Quarter, Amsterdam

Van meet af aan ging het Old Quarter Trio, in de Warmoesstraat in zeer oud Amsterdam, er tegenaan. Dit trio speelt - al drie jaar in ongewijzigde samenstelling - op elke maan-dagavond in deze locatie en bestaat uit pianist Wolfgang Maiwald, slagwerker Joost Kesselaar en contrabassist Thomas Winther Andersen. Deze avond begeleidde het Old Quarter Trio de zeer origineel spelende gitarist David Golek. Nadat er aanvankelijk angstvallig weinig toeschouwers waren op deze avond, liep de zaak geleidelijk aan vol met toeschouwers met opvallend veel verschillende nationaliteiten, niet verwonderlijk in deze toeristische buurt.

Opvallend was tevens dat Maiwald een orgel had geïnstalleerd, dat zodanig afgesteld was alsof je naar een volwaardige Hammond B3 zat te luisteren, althans hij bleek in staat om deze zo vertrouwde sound aan dit instrument te ontfutselen. Winther Andersen speelde zoals gebruikelijk sterk stuwend op de contrabas en Kesselaar begeleidde vakkundig en juinde van tijd tot tijd de solisten lekker op. Maar de belangrijkste solist was deze avond zonder meer gitarist Golek. Hij bleek bijzonder sterk in zijn opbouw en liet een eigen sound horen in de gespeelde stukken, waaronder veel eigen werk.

David Golek is in Parijs geboren en groeide op in Argentinië en Israël, Hij woont sinds 1997 in Nederland en heeft met de Gerard Kleijn Groep en onder eigen naam albums het licht laten zien. Golek speelt met plectrum en bezit toch het warme geluid van spelen met de duim, waarbij het omfloerste geluid van zijn Gibson-gitaar een handje meehelpt.

Een ander hoogtepunt op deze avond vormde het samenspel van piano en contrabas, onder andere in 'How Deep Is The Ocean', waarbij het net leek of Lennie Tristano ook nog even langs kwam. Halverwege de avond stapte Maiwald van het orgel over op de piano, wat een betere en contrastvollere combinatie met gitaar bleek op te leveren.

Het concert werd afgesloten met een boeiende vertolking van Thelonious Monks 'Pannonica'. En het leuke aan deze optredens op de maandagavonden is ook het feit dat vanaf een uur of half elf er uit allerlei straten en stegen van het oude Amsterdam veel - vooral jeugdig - jazztalent de weg weet te vinden naar dit hotelcafé Old Quarter om te komen spelen. Want vanaf dit tijdstip vangt de jamsessie aan, die steeds tot een uur of een gehouden wordt. Kijkend naar de programmering voor de komende maandagavonden is te verwachten dat weer veel jazzliefhebbers deze swingende plek zullen weten te vinden.

Recensie: Rolf Polak

(Anoniem, 2.12.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.