Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Stevig vocaal avondje bij Jazz at the Crow
Masha Bijlsma Band, vrijdag 9 december 2005, Kraaij & Balder, Eindhoven

Het optreden van de Masha Bijlsma Band was het laatste concert van 2005 in het Eind-hovense café Kraaij & Balder. Met pianist Rob van den Broeck, bassist Henk de Ligt en drummer Dries Bijlsma werd het een stevig vocaal avondje. Masha Bijlsma was niet alleen vocaliste maar ook het contactadres met haar medemuzikanten en het publiek. Regel-matig staat deze band op podia in binnen- en buitenland en met name Duitsland is erg gecharmeerd van 'die blonde Sängerin mit der Mütze' (de uitspraak van haar achternaam geeft daar immers problemen).

Zij heeft een behoorlijk portie podiumervaring en communiceert gemakkelijk met band en publiek. De band heeft een divers en origineel repertoire. En omdat Bijlsma er geen twijfel over laat bestaan wie haar sterk beïnvloed heeft, waarde de geest van haar grote voor-beeld Abbey Lincoln rond haar stem. Stukken van Timmons, Silver, Monk, maar ook van Kate Bush, Nina Simone en bandleden De Ligt en Van den Broeck passeerden de revue.
Zij heeft als performer bepaald charisma en een stem met mogelijkheden. Ook praktiseer-de ze soms de scatzang. Wat opviel was de gelijkwaardige rolverdeling van deze formatie, waarin Bijlsma zich gedraagt als (vocale) instrumentalist. Pianist, bassist en drummer zaten ook bepaald niet de hele avond in de begeleidersrol.

De Masha Bijlsma Band speelde ingetogen intiem, maar soms ook uitbundig en dat maakte het tot een gevarieerd concert. Van den Broeck stak in uitstekende vorm, hetgeen bij hem regel schijnt te zijn. Hij is een creatieve en boeiende pianist, die de jeugd in zijn spel en geest heeft weten te behouden. Dat maakte hij onder meer hoorbaar in zijn boeiende compositie 'African Roots In Jazz' (met tekst van Bijlsma), een stuk dat ook aan de voca-liste hoge eisen stelde. De Ligt bewees zich als een uitstekende, trefzekere bassist met een stevig geluid en ruime techniek. Imponerend was zijn solo-intro van Joni Mitchells ballad 'Both Sides Now'. Drummer Dries Bijlsma (vader van Masha) was beslist geen 'drumdoetje'; hij schuwde geenszins het stevige werk als het moment erom vroeg.

Dat deze working band stoelt op een uitstekende onderlinge verstandhouding was duidelijk zichtbaar. Sympathiek was het gebaar van leider Masha tijdens de soundcheck voor aanvang van het concert, toen ze iedereen uit waardering een fraai boekwerk cadeau deed omdat dit het laatste concert was van weer een succesvol jaar van de Masha Bijlsma Band.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • De website van Masha Bijlsma met biografieën van alle bandleden.

    (Anoniem, 29.12.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.