Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Podium Trio presenteert een muzikale goocheldoos
Stranger Than Paranoia, zaterdag 24 december 2005, Paradox, Tilburg

In de kerstnacht 2005 vond nog een geboorte plaats, of liever een wedergeboorte. De krib stond ditmaal op het podium van Paradox, waar het roemruchte Podium Trio na zeven jaar uit de eigen as verrees. De drie - gitarist Jan Kuiper, altsaxofonist Paul van Kemenade en trombonist Wolter Wierbos - openden op imponerende wijze het vijfdaagse festival Stranger Than Paranoia met hun goocheldoos vol muzikale structuren.

Een minimum aan afspraken volstaat om een onuitputtelijk arsenaal aan klanken aan te spreken. Want in het exploiteren van geluiden zijn deze drie improviserende tovenaars op hun best. Gruis komt uit de toeters, een didgeridoo klinkt op, er lijken vreedzaam kippen rond te scharrelen en de enkele melodie die vooruitsnelt, wordt rap ingehaald door vrije improvisaties. Soms moeten saxofoon en trombone het uitsluitend hebben van lucht, die zacht door hun bekers ruist. Lucht die Paranoia laat zingen. Ondersteund door de frêle of overdonderende gitaarklanken van alchemist Jan Kuiper.

Nadien luidden Paul van Kemenade en zijn Quintet traditiegetrouw de Kerstnacht in. Dit-maal sloten tenorsaxofonist Yuri Honing, trompettist Toon de Gouw – vervanger voor de zieke Rik Mol – en pianist Stevko Busch als gasten bij de vijf aan. Dit concertdeel kreeg een fraaie opening door contrabassist Wiro Mahieu, slagwerker Pieter Bast en tenorsaxo-fonist Yuri Honing. De tenorsaxofoon, waarin als bij geen ander instrument de verlokking van de jazz schuilt, klinkt bij Yuri Honing zoals het moet: krachtig, meedogenloos en melodieus tegelijk. Hij is een soeverein heerser met voor de medemusici maar één uit-daging: volgt u maar!

In meerdere kleine bezettingen stoomden de zeven musici op naar de finale, waarin drie nieuwe stukken van Paul van Kemenade ('Mexi Cosy', 'On The Loose' en 'Jajaja') en een van Jeroen van Vliet ('Hyper') in première werden gebracht. Met 'Jajaja' als onbetwist hoogtepunt. Een wervelende compositie, uitmondend in een bruisende en dansante chachacha, een opmaat voor wat Stranger Than Paranoia nog meer in petto heeft.

Klik hier voor een fotoverslag van de openingsavond van dit festival. Stranger Than Paranoia wordt vanavond en morgenavond voortgezet in het Tilburgse Paradox. Klik hier voor het programma.

Deze recensie verscheen eerder in het Brabants Dagblad.

(Anoniem, 28.12.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.