Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Radio 2 Top 2000 logo

Jazz in de Radio 2 Top 2000

Meer dan 1 miljoen luisteraars van Radio 2 stemden dit jaar voor de zevende editie van de Top 2000 aller tijden. En al wordt het totaalbeeld natuurlijk zwaar overheerst door pop- en rock-georiƫnteerde genres (met een verrassende nummer 1 van Boudewijn de Groot), toch is er ook ruimte voor jazz, big band, New Orleans-stijl en crooners.

Frank Sinatra doet het als vanouds weer goed met 7 nummers in de lijst, waaronder ' I’ve Got You Under My Skin', 'Fly Me To The Moon' en de onvermijdelijke evergreen 'My Way', zijn hoogste notering op 423. Zeer opvallend: de triomftocht van het oeroude 'Rhapsody In Blue' (een opname uit 1924). Deze klassieker van George Gershwin steeg ruim honderd plaatsen in de lijst en staat dit jaar op 1868. Ook Glenn Millers 'In The Mood' gaat flink omhoog: van 1393 naar 1248. Louis Armstrongs wereldhit 'What A Wonderful World'
(1968) handhaaft zich in de hoogste regionen (nr. 371). Een van de grootste jazzhits aller tijden is 'Take Five' van het Dave Brubeck Quartet, dat in deze editie is terug te vinden op 602. Verder zijn er noteringen voor Astrud Gilberto ('The Girl From Ipanema'), Sammy Davis Jr. ('Mr. Bojangles'), Nat 'King' Cole ('Unforgettable'), Glenn Miller ('In The Mood'), Chris Barber's Jazz Band ('Petite Fleur') en Billy Vaughn Orchestra ('Sing Along Silvery Moon').

Steely Dan is evenals vorig jaar met 3 songs ('Reelin’ In The Years', 'Do It Again' en 'Rikkie Don’t Lose That Number') goed vertegenwoordigd, terwijl zanger/toetsenist Donald Fagen ook solo scoort met 'The Nightfly', zijn laid-back hit uit 1985. De hoogste jazzy hitnotering is net als vorig jaar voor Norah Jones. Op 361 staat haar hit 'Don’t Know Why' uit 2002. Ook het fenomeen Jamie Cullum doet zich gelden in de Top 2000; zijn 'All At Sea' komt binnen op 804. Gelukkig is er blijvende waardering voor een echte jazz-zangeres: Billie Holiday. Haar uitvoering van 'Summertime' is meer dan 1000 plaatsen gestegen naar 859 en het ijzingwekkend mooie 'Strange Fruit' uit 1939 is binnengekomen op 1651.

De Top 2000 is nog te beluisteren tot en met 31 december via Radio 2 of online via een link op de
website.

(Anoniem, 27.12.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.