Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazz-explosie in hartje Amsterdam
Shooster, maandag 5 december 2005, Old Quater, Amsterdam

Op Sinterklaasavond is te verwachten dat niet zoveel jazzliefhebbers op pad gaan om hun portie live-jazz te consumeren. Toch een verrassing dat de Old Quater in Amsterdam om 21.00 uur al behoorlijk gevuld was. Maar deze avond stond dan ook het kwartet van contrabassist Sven Schuster geprogrammeerd.

Sven Schuster geniet een toenemende bekendheid door stuwende participaties in de Nordwest Bigband, de Aros Group, zijn samenwerking met Steve Altenberg en saxofoniste Suzanne Alt en door albums als
'Shooster' (inclusief een strijkersgroep) en 'Three’s A Crowd'. De huidige samenstelling van het Sven Schuster Quartet, dat nu Shooster heet, bestaat uit de leider op contrabas, Anton Goudsmit op gitaar, Efraïm Trujillo op tenorsax en Victor de Boo op drums. De Boo is de vervanger van Altenberg, die naar de States is teruggekeerd. Kortom, een aansprekende bezetting die de nodige verwachting bij de aanwezigen opwekte.

En vanaf half tien gebeurde het: van meet af aan brak een heuse jazz-explosie los met stimulerend hardbop-spel, afgewisseld met zeer gevoelige harmonieuze stukken. Er was schitterend samenspel van Schuster met Goudsmit. Ook de gestreken baspartij in combi-natie met de sopraan- en tenorsax bespelende Trujillo leverde prachtige klankkleuren op. Veel eigen werk, afkomstig van het Shooster-album, passeerde de revue, met sterk inlevend spel, waarbij de indruk werd gewekt alsof alle vier de musici om elkaar heen gevlochten aan het excelleren waren. Ook kwamen overgangen naar de rockjazz voor, althans de muziek leunde hier regelmatig tegenaan door een zware groove.

Goudsmit, haast jubelend meeneuriënd met zijn gitaar, leek de noten wel uit zijn voet-zolen te persen, zijn hele lichaam daarbij swingend meebewegend. Trujillo is een soepel spelende saxofonist die zijn solopartijen doorspekt met lange uithalen, afgewisseld met technisch vernuftige harmonieuze passages. De Boo voelt zich in deze groep als een vis in het water; hij luistert aandachtig naar zijn medemusici en juint de groep op de juiste manier behoorlijk op. En Schuster is een zeer stimulerende musicus, die zijn instrument compleet beheerst en hieraan de meest fantastische muziek weet te ontlokken.

Het aanwezige publiek beleefde één van die zeldzame avonden, waarbij je de indruk krijgt alsof de chemie tussen de musici over slaat op het aanwezige publiek. Bij de aanvang van de jamsessie, die veel later dan gebruikelijk startte, vond - als een soort dessert - een intens duo-optreden plaats met Schuster op gestreken bas en altsaxofoniste Suzanne Alt. Zelfs een irritant rinkelende telefoon kon de opgebouwde spanning onder het ademloos luisterende publiek niet breken. Wat een avond!

Recensie: Rolf Polak

(Anoniem, 13.12.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.