Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Hernieuwde kennismaking met Big Zoom
vrijdag 18 november 2005, Paradox, Tilburg

Als Big Zoom in Nederland optreedt wil je daar toch bij zijn zou je denken. Welnu, gezien de matige opkomst in Paradox dacht niet iedereen daar zo over. Nochtans werd het een concert waarbij de liefhebber zijn hart kon ophalen. Het zijn dan ook niet de minsten die in deze formatie spelen. Leider, componist en slagwerker Lucas Niggli heeft immers al ver-schillende succesvolle programma's afgeleverd en op cd uitgebracht, zoals het drieluik 'Rough Ride', 'Sweat' en 'Big Ball': stuk voor stuk cd's die getuigen van originaliteit en avontuurlijke eigentijdse jazz. Verder de uitzonderlijk begaafde trombonist Nils Wogram, die ook de melodica bespeelt, Claudio Puntin op klarinet, basklarinet en een quasi quena (een Boliviaanse houten fluit), Philipp Schaufelberger op gitaar en Peter Herbert op contrabas. De laatste heeft onlangs de fraaie solo-cd 'Naked Bass' uitgebracht.

Niggli's muziek was deels uitgeschreven, maar liet ook veel ruimte voor improvisatie.
De composities waren toegankelijk en doorspekt met interessante ritmische patronen en klanksubtiliteiten op alle instrumenten. De drumkit van Niggli is zorgvuldig en zeer divers van samenstelling en stelde hem in staat prachtige gedetailleerde 'drumsoundscapes' te creƫren. Soms in complexe maatsoorten die maatsoortvorsers behoorlijk op de proef stelden. Zijn ensemble voicings in 'Pidgin' gaven een goed inzicht in zijn compositorische vermogen. Puntin is ook al zo'n klankkunstenaar op zijn instrumenten. Hij beheerst de circular breathing-techniek volkomen en gebruikt deze smaakvol en functioneel. Met onder anderen Michael Moore en Frank Gratkowski behoort hij tot mijn persoonlijke favo-rieten op klarinet en basklarinet. Of Puntin nu melodisch, vrij of vervreemdend speelt; altijd behoudt hij controle over zijn spel, met immer een prachtig geluid.

Over Nils Wogram kan men slechts in superlatieven spreken. Hij blijft je verbazen met zijn superieure spel en muzikale vindingrijkheid. Hij is een alleskunner op zijn trombone. Het werd een aangename hernieuwde kennismaking. Met zijn uitgebreide vocabulaire was hij ook in dit concert weer buitengewoon mededeelzaam. Knap zoals hij in 'Celebrate Diver-sity' samen met Puntin op klarinet een snelle en technisch lastige unisono vertolkte. Schaufelberger is een gitarist die niet opvalt door grote gebaren en uitgesproken solo's. Veeleer is hij de dienstbaarheid zelve. Bescheiden oogde zijn inbreng, maar de oren kregen een andere indruk. Hij was terdege van belang voor het groepsgeluid, evenals bassist Peter Herbert, die in samenspel met Niggli de basis schiep waarop anderen hun gang konden gaan, maar ook solistisch hun punt maakten. Dit concert werd afgesloten met het indringende 'No Nation' en was er een om niet te missen, hopelijk komen ze spoedig weer terug in ons land.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • De website van Lucas Niggli.
  • De website van Nils Wogram.
  • De website van Claudio Puntin.
  • De website van Peter Herbert.

    (Anoniem, 22.12.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.