Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Greetje Kauffeld hartverwarmend in kil Amsterdam
zondag 4 december 2005, Christofori, Amsterdam

Van een koud en kil Amsterdam was het betreden van de concertzaal van pianohuis Christofori aan de Prinsengracht een weldaad. Op deze fraaie lokatie programmeert bassist en organisator René van Beeck succesvol regelmatig jazzconcerten. Vanavond was het affiche: Greetje Kauffeld (zang), Cees Slinger (piano), René van Beeck (bas) en Joost van Schaik (drums).

Gadegeslagen door de beeltenissen van Beethoven en Schumann op de achtergrond zong Kauffeld zich met haar persoonlijke en vocale charme probleemloos in de harten van het publiek, dat in groten getale de weg naar haar had gevonden. Routenier Slinger liet zich de prachtige Bösendorfer-vleugel goed smaken. Al vele malen gaf hij concerten met haar en het repertoire had voor hem dan ook geen geheimen. Met verzorgd akkoordenspel als ideale begeleider en nog steeds inventief in zijn solo's, bewees hij hier zijn reputatie. Ondanks het ontbreken van voldoende repetitietijd wisten Van Beeck en Van Schaik toch precies wat hen te doen stond.

Standards als 'Poor Butterfly', 'Route 66', 'I Thought About You' en 'It Might As Well Be Spring' werden afgewisseld met Harold Arlen-songs als 'Last Night When We Were Young', 'My Shining Hour', het door Sinatra bekend geworden 'One For My Baby And One More For The Road' en het breekbare 'Ill Wind', waarin Kauffeld liet horen dat ze nog steeds een bijzondere balladeer is, die lyrics verpersoonlijkt en met haar timing, frasering en aan-gename en gecontroleerde vibrato altijd de juiste sfeer weet te treffen. En in deze tijd kon ook Mel Tormé's 'Christmas Song' natuurlijk niet ontbreken.

Soms klonk er enige vermoeidheid door in haar stem, hetgeen niet verwonderlijk was, omdat ze diezelfde dag was terugekeerd uit Duitsland van een succesvolle maar ver-moeiende concertreeks. De geluidsregistratie was vanavond zeker niet optimaal. Mogelijk een gevolg van de weerbarstige zaalakoestiek klonk de zang te wollig, niet goed ver-staanbaar en had een hoog badkamergehalte. Na de pauze werd dit slechts ten dele gecorrigeerd. Met het kerstreces in het verschiet zal Greetje Kauffeld haar accu weer kunnen opladen om ook in 2006 aan haar vele concertverplichtingen te kunnen voldoen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • De website van Christofori.
  • De website van Greetje Kauffeld.
  • De website van Cees Slinger.
  • De website van René van Beeck.

    (Anoniem, 26.12.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.