Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Consistente kwaliteit van het Ad Colen Quartet
maandag 11 november 2005, Kraaij & Balder, Eindhoven

Het was de tweede keer dat het Ad Colen Quartet met pianist Gé Bijvoet (hij verving de zieke Rob van Bavel) hier optrad en dat zegt voldoende. Deze interessante saxofonist/ componist verdient het simpelweg om gehoord te worden. Vanavond werd ruimschoots geciteerd uit zijn onlangs verschenen album 'Bitter But Sweet'. De bezetting bestond verder uit Erik Roobaart (contrabas) en Jasper van Hulten (drums). Colen speelde afwisselend tenor- en sopraansax.

Het repertoire bestond uit oudere en nieuwe eigen composities, met uitzondering van de ballad 'Aagje' geschreven door Geert Roelofs. Kenmerkend voor alle composities van de leider is zijn voorkeur voor melodie. Trefzeker schrijft hij pakkende lijnen, waarin men naar hartelust ruimte vond voor interessante improvisaties. Hij beweegt zich in een eigentijds post-bop idioom en is altijd glashelder. Een programma met ballads, latin-feel en catchy stukken.

Bijvoets spel verdiende lof. Hij wist het gemis van Van Bavel volstrekt adequaat te compenseren. Slechts sporadisch was er enige aarzeling vanwege gebrek aan gedegen speelervaring van het repertoire. Een prestatie van formaat. Erik Roobaarts baswerk was weer voortreffelijk. Met een stevige toon en dito spel geeft hij het geheel body. Aan-sprekend was onder meer zijn solo in Roelofs' 'Aagje', waarin ook gloedvol lyrisch spel van Bijvoet.

Colen blies trefzeker soepel met een aangenaam sympatiek geluid op beide saxen. Hij is een storyteller bij uitstek, expressief en steeds met overtuiging. Met zijn prachtige vertolking van 'Camiel', waarbij ook de overige musici bovenaards speelden, hield hij zijn toehoorders sprakeloos in de ban. Coming man Jasper van Hulten 'las' intelligent het spel van zijn kwartetleden, ondersteunde, vulde aan en in. In alle rust speelde hij met groot inlevingsvermogen, muzikaal en sfeervol een rol van betekenis in dit gezelschap. Het Ad Colen Quartet bracht een jazzavond met uitsluitend hoogtepunten.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • De website van Ad Colen.
  • Onze recensie van zijn cd 'Bitter But Sweet'.

    (Anoniem, 9.12.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.