Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Ricky Ford in het Bimhuis

Op 25 november speelt Ricky Ford, een van de betere moderne Amerikaanse saxofonis-ten, in het Amsterdamse Bimhuis. Samen met pianist Kirk Lightsey, met wie hij al meer dan 25 jaar nauw samenwerkt.

Ford komt uit een music-loving familie. Zijn grootmoeder speelde gitaar in het vermaarde orkest Sweethearts Of Rhythm en zijn vader draaide jazzplaten. Op zijn veertiende was hij bij een optreden van Rahsaan Roland Kirk. Toen wist hij dat hij saxofoon wilde spelen. Kort daarop kreeg hij van zijn ouders een sax. Op het New England Conservatory in Boston kreeg Ford les van pianist Jaki Byard en van saxofoonleraar Joe Allard. Tijdens zijn studie speelde hij al in verschillende combo's met onder anderen Ran Blake en drummer Bunny Smith. In 1974 speelde hij in het Duke Ellington Orkest dat onder leiding stond van Mercer Ellington. Vanaf dat moment begon zijn ster te rijzen. Hij speelde met Lionel Hampton, Betty Carter, Nat Adderley, Frank Foster, McCoy Tyner en Sonny Stitt, om slechts een handvol te noemen.

Zijn inspiratie vond hij in eerste instantie bij Roland Kirk, maar daarna bij Sonny Rollins. Rollins was erg enthousiast over het spel van Ricky en haalde hem naar New York. In New York hoorde hij een andere saxgigant, Dexter Gordon. Ook door hem werd hij enorm beïnvloed. Ford is een enigszins onderschatte saxofonist die inmiddels gedurende 25 jaar op de labels Muse en Candid een aantal voortreffelijke platen heeft opgenomen, met als begeleiders onder meer Dannie Richmond, Larry Coryell, John Hicks, James Spaulding, Roy Hargrove en George Cables. Ford is open-minded voor alle vormen van muzikale expressie en heeft een open oor voor nieuwe richtingen in de jazzmuziek.

(Jacques Los, 19.11.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.