Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Roswell Rudd (foto: Cees van de Ven) Archie Shepp (foto: Cees van de Ven) North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies: Roswell Rudd/Archie Shepp Quartet
zaterdag 9 juli 2005, Nederlands Congres Centrum, Den Haag

Vandaag viert de roemruchte Amerikaanse avant-garde trombonist Roswell Rudd zijn zeventigste verjaardag. Met een kwartet, waarin onder anderen de al even legendarische Archie Shepp, liet hij tijdens het laatste North Sea Jazz Festival horen dat hij nog niets aan creativiteit en urgency heeft ingeboet. In de Jan Steenzaal gaf Rudd - gekleed in iets wat het midden hield tussen gevangenisuniform en tuinbroek - een demonstratie van zijn 'schokkende', energieke stijl, compleet met rauwe growls, glissandi en lang aan-gehouden tonen. In de gespeelde stukken verdeelde hij de tijd op geheel eigen wijze. Maar ook op gedempte trombone wist hij zijn weg te vinden, getuige de zeggingskracht die uit zijn solo in het fraaie 'The Stars Are In Your Eyes' sprak. In 'Keep Your Heart Right' bracht Rudd, en pleine form, de spontaniteit van de street marching bands uit New Orleans weer tot leven.

Archie Shepp bespeelde zijn tenorsaxofoon met het vibrato dat we van hem gewend zijn. Met nog immer dat diep doordringende geluid en die volle, ronde toon. Wanneer hij achter de vleugel kroop, weerklonk in zijn spaarzame doch effectieve pianospel de begeleider die Ellington ook geweest moet zijn. In het onvermijdelijke 'Steam' (kennelijk een favoriete compositie) liet Shepp horen dat hij nog steeds met veel gevoel de blues kan zingen. Rudd wist er aanvankelijk niet zo goed raad mee, maar zijn solo met demper en hand-gestuurde wah-wah-effecten maakte veel goed. Helaas ging het nummer de mist in door toedoen van de geluidsman, die hier duidelijk niet op voorbereid was.

Inspiratie alom, ook bij de voortreffelijk op elkaar ingespeelde ritmesectie van Jean-Jacques Avenel (de trouwe bassist in het trio van wijlen Steve Lacy) en drummer Andrew Cyrille. Laatstgenoemde speelde geconcentreerd en toch lekker locker, subtiel vanuit de pols. De perfecte timekeeper Avenel speelde diep en groovy. Het kwartet zocht doel-bewust het avontuur op en ging daarbij risico's niet uit de weg. En al werd de plank wel eens misgeslagen, de magie die tijdens dit concert rondwaarde, zal vele bezoekers nog lang bijblijven.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Deze recensie is de negende in een reeks concertverslagen van het North Sea Jazz 2005.

(Anoniem, 17.11.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.