Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazzfestival maakt spannende wereldreis
Zuid Nederlands Jazz Festival, zondag 20 november, Effenaar, Eindhoven

Expressieve zang, begeleid door piano, een Chinese luit en een kolkend en dampend kaseko-orkest: het zeventiende Zuid Nederlands Jazz Festival (ZNJF) in Eindhoven was er een van extremen. Het festival had dit jaar de vorm van een reis rond de wereld in twee dagen met het accent op het verre oosten. Tijdens de warming up op zaterdag in het Temporary Art Centre speelde al contrabassist Raoul van der Weide en het trio Deshima Ensemble.

Het zondagprogramma in de Effenaar opende met een boeiend optreden van de Japanse zangeres Yuki Saga. Ze improviseerde op zowel fysiek als vocaal expressieve wijze op standards uit de jazzgeschiedenis. Saga is een stemkunstenares met een verhalende stijl van zingen, vol emotie. Ze liet zich op de vleugel begeleiden door Michiel Braam, die slechts drie velletjes bladmuziek en vijf minuten repeteren nodig had om de zangeres op adequate wijze terzijde te staan. Razendknap.

Ook voor het tweede optreden stond het verre oosten op het menu. Hoewel, Min Xiao Fen op pipa (een Chinese luit), en Susie Ibarra op drums, bewegen zich tegenwoordig vooral in de New Yorkse avant-garde scene. Toch werkte met name het luitspel van Xiao Fen als een soundtrack die beelden oproept van de noeste arbeid op de Chinese rijst-velden of de sierlijke eenvoud van een Chinese dis. Als echte wereldburger bracht ze ook een nummer geïnspireerd door Miles Davis. Maar dan wel diens op de Spaanse gitaar-muziek gebaseerde album 'Sketches Of Spain'. Het weinig spectaculaire drumwerk van Ibarra voegde nauwelijks iets toe.

En toen barstte plotseling een heus feest los. De vier blazers, twee slagwerkers en gitarist van de multiculturele Nederlandse band De Nazaten openden met een swingende Surinaamse kaseko. Na het eerste nummer voegde de Amerikaanse baritonsaxofonist James Carter zich bij hen. Een onverwachte, maar succesvolle combinatie, zo bleek. Carter liet niet alleen horen over een fenomenale techniek en een ongebreidelde crea-tiviteit te beschikken, maar ook over een indrukwekkend aanpassingsvermogen aan een voor een jazzmuzikant toch niet alledaagse begeleidingsgroep.

Organisator en presentator Ad Peijnenburg nam aan het eind van de avond tevreden afscheid. Hij stopt na 17 edities ZNJF, maar beloofde dat anderen het stokje van hem gaan overnemen.

We hoorden overigens aan het begin van de avond nog een sappige anekdote: James Carter opende zaterdagochtend voorafgaand aan het festival zijn reiskoffer om te ont-dekken dat zijn instrument zwaar beschadigd was: deuken en afgebroken kleppen. De Eindhovense reparateur van blaasinstrumenten Huub van Geffen werd gebeld. Het werk onder hoogspanning wierp haar vruchten af: het instrument was net op tijd hersteld.

De
Concertzender heeft opnamen gemaakt die op een later tijdstip zullen worden uitgezonden. Klik hier voor een fotoverslag van de avond.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad

(Erno Mijland, 24.11.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.