Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




European TryTone Festival

Van 8 tot en met 10 december vindt de zevende editie van het European TryTone Festival plaats. Het programma is samengesteld door de vooraanstaande Nederlandse gitarist Wiek Hijmans. Hij presenteert een programma met groepen die allen tot de top van de Europese nieuwe jazz behoren en die een unieke muzikale visie hebben ont-wikkeld.

Hijmans, een van de meest fascinerende musici van Nederland, is de gastprogrammeur van het European TryTone Festival 2005. Hij heeft naam gemaakt als uiterst creatieve jazzgitarist en als pionier van de elektrische gitaar in de hedendaagse gecomponeerde muziek. "Ik wil de bestaande traditie van het European TryTone Festival voortzetten. Voor mij betekent dat muziek die vermakelijk, virtuoos en origineel is. De bezoeker krijgt een pakket post-jazz voorgeschoteld waarin de belangrijkste ingrediënten levendigheid, humor en gevoeligheid zijn", zegt Hijmans. Hij nodigde de Noorse groep Farmers Market uit, "een ongelofelijk spectaculair circus, waarin Scandinavische slimmigheid geconfron-teerd wordt met Bulgaarse hitsigheid". Over het duo Oene van Geel/Anton Goudsmit zegt hij: "Oene en Anton behoren in Nederland tot de meest geliefde jazzmusici van hun generatie, maar zij zijn nog nooit als duo te horen geweest. Ik verwacht dat zij elkaar behoorlijk in de fik zullen steken."

Hijmans' keuze viel ook op de groep Tomassenko van de Waalse zanger en acteur Olivier Thomas. "Een zeer bijzondere combinatie van gevoelige zang met ritmisch extreem ont-wikkelde jazz in transparante arrangementen." Wiek Hijmans speelt zelf met de Neder-landse band Roomtone van Jeroen Kimman. "Jeroen is behalve een begenadigd gitarist ook een componist die zeker tot de top in zijn genre gaat behoren. Hij heeft een sterk gevoel voor catchy melodieën die hij combineert met experimentele, soms dromerige en soms hoekige dansmuziek." Hijmans leidt zelf een project dat speciaal voor dit festival is opgezet. Daarin ontmoeten leden van Roomtone de muzikanten van Farmers Market.

Meer weten?
  • Kijk voor meer informatie op de website van TryTone.
  • Onze recensie van het album 'Gankino Horo: Music From The Hybrides' van Farmers Market.
  • Onze recensie van het concert van Roomtone op 7 november jl. in Wilhelmina, Eindhoven.

    (Jacques Los, 25.11.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.