Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


'The Wrong Object' (foto: Cees van de Ven)

The Wrong Object zonder Elton Dean
maandag 10 oktober 2005, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

De jazzrock groep The Wrong Project moest het deze avond doen zonder de aange-kondigde Britse saxofonist Elton Dean. Deze werd enkele uren voor aanvang onverwachts in een Brussels ziekenhuis opgenomen. Overmacht, en dus stond de Belgische formatie er alleen voor, met Michel Delville (gitaar), Fred Delplancq (tenor-/sopraansaxofoon), Jean Estiévenart (trompet), Damien Polard (bas) en Laurent Delchambre (drums). Delville tekende voor de meeste stukken. 'Cunni Mingus' was een compositie van zijn hand, met spannende dissonanten. 'Eat That Question' was een listig stuk met verraderlijke stops en een behoorlijke dosis gitaardistortion. Tijdens de saxsolo dreigde het geheel even uit de bocht te vliegen vanwege het sterk opgevoerde geluidsniveau.

Het door Elton Dean geschreven 'Baker’s Treat' kreeg een gloedvolle vertolking door trompet en saxofoon, waaraan ook de gitarist met sober wah-wah-gebruik fraai bijdroeg. Bassist Damien Polard was gedegen maar soms te bescheiden. Jammer dat hij zich te weinig solistisch kon profileren. Een ander stuk van Elton, 'Seven For Lee', deed denken aan Morgans 'The Sidewinder'; een sterk motief met ruimte voor interessant vraag- en antwoordspel van trompet en tenorsax. Delchambre deed van zich spreken met puik, inventief en inspirerend drumwerk in 'Stucco', een compositie met nogal wat dissonante samenklanken. Hierin boeide eveneens het spel van Fred Delplanck en een fraaie - gelukkig distortionloze - gitaarsolo.

'Stangler Fig' was een compositie met veel diversiteit qua maatsoort en dynamiek. Trompettist Estiévenant (20 jaar) blies hier met harmon-mute een meer dan verdienste-lijke solo. Hij is begiftigd met een mooi geluid en een gedegen techniek. Een stuk met reminiscenties aan Miles Davis' periode met Coltrane. Maar we werden abrupt uit deze overdenking weggerukt door de gitarist die Frank Zappa's 'Chunga’s Revenge' lanceerde. Dit stuk ging naadloos over in 'Other People' van Delville, waarmee het concert werd besloten. Met andermaal een sublieme trompetsolo van Estiévenant op een groovy bedje van bas en drums.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 26.10.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.