Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Mingus Dynasty verovert het Bimhuis
maandag 17 oktober 2005, Bimhuis, Amsterdam

Sue Mingus, weduwe van bassist/jazz-innovator/componist Charles Mingus, is een serieuze hoedster van Mingus' nalatenschap. Zij beheert het repertoire en organiseert de diverse bands die het repertoire vertolken. De Mingus Big Band, die zowat wekelijks in New York speelt, het Mingus Orchestra (een 10-mans formatie) en de Mingus Dynasty staan onder supervisie van Sue. Er bestaat een uitgebreide pool van uitstekende muzikanten die in de diverse Mingus-formaties optreden, zoals Seamus Blake, Craig Handy, Ronnie Cuber, Tim Varner, Frank Lacy, Conrad Herwig, Jeremy Pelt, Randy Brecker, Eddie Henderson, Jack Walrath, Mark Whitfield, Orrin Evans en Kenny Drew jr.

De zeven man tellende Mingus Dynasty deed in het kader van een korte Europese tournee maandag 17 oktober Amsterdam aan. In het zeer goed gevulde Bimhuis leidde altsaxofonist/fluitist Craig Handy de Dynasty-band met een natuurlijk overwicht in een zinderend twee sets durend concert. Met een overweldigend elan en allure van elk der musici werd een ongekend formidabel concert gegeven. Sue Mingus, aanwezig op de eerste rij, moet erg verguld zijn met zo'n dynamische band die meer dan recht doet aan Mingus' muzikale nalatenschap. Mingus' muziek leent zich dan ook bijzonder voor expressionistische interpretaties en soli. De gespeelde composities, waaronder 'Boogie Stop Shuffle', 'Wednesday Night Prayer', 'Pithecanthropus Erectus', 'Devil Woman' en 'Sue’s Changes', vormden de basis voor tamelijk vrije en bluesy soli.

Trombonist Frank Lacy, die met avant-gardisten als Henry Threadgill, Julius Hemphil en Oliver Lake heeft gespeeld, soleerde met veel bravoure en produceerde een ouderwets krachtig geluid, waarin zijn 'trombonehonken' goed tot hun recht kwamen. In 'Devil Woman' ontpopte hij zich ook nog als een blues shouter van formaat. De robuust solerende tenorist Wayne Escoffery, Craig Handy - bluesy en funky blazend en de circular breathing toepassend - en de virtuoze trompettist Alex Sipiagin manifesteerden zich zowel in ensemble - als solospel op een uitermate hoog niveau. Naast de meer dan voortreffelijke muzikale kwaliteiten viel ook het enthousiasme van eenieder op. Het heilige vuur was aanwezig om het concert tot een zeldzaam hoogtepunt te maken.

Ook de ritmesectie was meer dan voortreffelijk. Bassist Boris Kozlov en drummer Donald Edwards vormden een hecht team en legden een hecht en swingend fundament voor de solo-exercities. Pianist Kenny Drew jr. - niet door zijn beroemde vader muzikaal grootgebracht, maar door zijn moeder en grootmoeder - bleek een pianoleeuw van absolute topklasse te zijn. Zowel letterlijk als figuurlijk een kolos. Zijn techniek was verbluffend en in zijn soli was zijn rechterhand virtuoos en snel.

De programmering van het Bimhuis blijft van een ongekend hoog niveau, niet alleen nationaal maar ook internationaal, getuige dit overweldigende concert van de Mingus Dynasty.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 29.10.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.