Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Jasper Blom Trio (foto: Cees van de Ven)

Kamerjazz van het Jasper Blom Trio
vrijdag 7 oktober 2005, Paradox, Tilburg

's Middags gaven zij op het Tilburgs Conservatorium nog een workshop vrije improvisatie en 's avonds speelden zij in de Tilburgse jazztempel Paradox twee boeiende sets kamer-jazz; Jasper Blom (tenor- en sopraansax), Arnold Dooyeweerd (contrabas) en Flin van Hemmen (drums). Blom begon met een vrije improvisatie. Golvende bewegingen van dynamiek en tempo's wisselden elkaar af. Jaspers beheersing van en controle over zijn instrument stelden hem in staat door middel van uiterst zachte frases een maximum aan spanning op te roepen.

'All Play And No Work' was een ouder stuk van Blom en dateerde uit de tijd dat hij zich suf studeerde maar geen concerten had. Daar is nu gelukkig en terecht wel verandering in gekomen. Een stuk met sterk werkende contrasten van subito piano na een uitbundig forte passage, rust-onrust-rust. Jasper Blom experimenteerde met dubbel- en flageolet-tonen en er was uitstekend drumwerk van coming man Van Hemmen. Hij beroerde met de zijkant van zijn sticks zacht zijn mooi klinkende cymbals en hi-hat of bracht met zijn handen subtiele accenten aan.

Met 'Dad Caravan', een compositie van Flin van Hemmen, begon men aan de tweede set. Arnold Dooyeweerd speelde een mooi solo-intro waarbij zich Jasper Blom op sopraansax voegde en men alles intimistisch en klein hield. Interessante vrije passages werden afgewisseld met frases die formeler waren qua structuur en groove. In 'En L’Amoureuse Verge' - een compositie in 3/4 maat van Solage (14e eeuw) in een bewerking van Jasper Blom - hoorden we een heus kassiek kamermuziek trio. Ter afwisseling volgde een vrije improvisatie met spannende interacties en werden we meegevoerd op een muzikale reis waar onderweg heel wat fraaie momenten aan het oor voorbijtrokken.

Boeiend was Bloms puur en zonder vibrato aangeblazen toon in een compositie in slow swing-tempo met een dalend chromatisch thema. Met een eervolle vermelding voor subliem brusheswerk van Van Hemmen in deze. Het sluitstuk, Dooyeweerds compositie 'Lost And Found', was een flagweaver dat begon in een rustig medium-tempo om vervolgens met een gelijkmatig accellerando te eindigen in up-tempo en double time. Een bruisend slot dat het publiek zeer kon waarderen. In de toegift 'Quicky' van Van Hemmen bewees Blom nogmaals en zonder pronkzucht zijn grote technische vaardigheid.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 23.10.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.