Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Jesse van Ruller & Bert van den Brink (foto: Cees van de Ven)

Hopperjazz met Jesse van Ruller en Bert van den Brink
woensdag 5 oktober 2005, café Hopper, Antwerpen

Mary Hehuat lanceerde de vijftiende jaargang jazzconcerten in zijn café met een bewogen woord van dank aan de gekende programmeur Guy van de Poel, die in verband met zijn ernstige ziekte de fakkel moest overgeven aan Dirk de Gezelle. 'Gieke' - voor vrienden - heeft tien jaar lang met hart en ziel en succes café Hopper als jazzclub op de kaart gezet. Aan Van Gezelle nu de mooie taak de reputatie verder uit te bouwen. Vanavond stond een Nederlands duo op het programma: gitarist Jesse van Ruller en pianist Bert van den Brink. Het was opvallend en hoopgevend dat het merendeel van het publiek bestond uit jonge bezoekers. Zij werden niet teleurgesteld. Wat wil je met een duo dat er hele-maal voor ging en jazz speelt voor alle leeftijden!

Eigen composities 'Berts Blues' van Van den Brink en 'High-Higher-Her' van Van Ruller, maar ook werk van Benny Golson, Gordon Jenkins en Brad Mehldau kregen boeiende vertolkingen. In Golsons 'Along Came Betty' was het 'puntje-van-de-stoel werk' bij de chase chorussen (improvisatie waarbij twee of meer musici elkaar om een aantal maten afwisselen; acht-om-acht, vier-om-vier etc.). Soms viel hier het tempo bijna geheel stil om vervolgens swingend als een trein verder te gaan. Van den Brinks spel was ook vana-vond weer een genoegen en geestverruimend. Zijn spel is glashelder en mooi gedefinieerd en harmonisch altijd boeiend. Zijn improvisaties waren schitterende instant-composed miniatuurtjes. Deze persoonlijkheden op hun instrument wisten elkaar in een uitstekende verstandhouding te inspireren, hetgeen resulteerde in een constante stroom van mooie momenten, waaraan ook zijzelf genoegen beleefden.

De ballad 'Detour Ahead' van Ellis/Carter en Frigo werd subliem gespeeld door het duo. Met een prachtige dynamische range van fluisterzachte pianissimo's en mezzofortes. Van Ruller bracht hierin emotie tot klinken zoals men zelden van hem hoort. Zijn assertief geluid en soms gehaast klinkend spel heeft plaatsgemaakt voor ruimtelijk uitgebalanceerd spel, met interessante nuances in sfeer en dynamiek. Van Rullers muzikale metamorfose is overigens goed hoorbaar op zijn onlangs verschenen album 'Live At Murphy’s Law' die op een later tijdstip in een nieuwe aflevering van Jazzcase op deze site zal worden besproken. Een vijfsterren-waardering voor dit album staat nu al vast. De muzikale reis die dit duo vanavond met een ontvankelijk publiek maakte had voor iedereen in jazzclub Hopper langer mogen duren. Maar men moest zich tevreden stellen met een toegift.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • De website van Hopperjazz.

    (Anoniem, 11.10.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.