Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Euforie bij Artvark Jazz Saxophone Quartet
zaterdag 15 oktober 2005, Wilou's Basement, Veldhoven

Artvark Jazz Saxophone Quartet, dan denk je als snel aan een gezelschap dat wat stijfjes achter hun lessenaars met grote vellen bladmuziek hun partijen spelen. Niet dus bij dit gezelschap. Geen lessenaars en bladmuziek, want Rolf Delfos (alt/sopraan), Bart Wirtz (alt), Mete Erker (tenor) en Peter Broekhuizen (bariton) speelden alles uit het hoofd. En dat was waarachtig niet gering!

Het repertoire bestond bijna uitsluitend uit composities van de leden van het kwartet. Jazz en groovy in een uitgelezen en gevarieerde mix van ensemblespel en improvisaties van alle instrumentalisten, waarvan de individuele kwaliteiten genoegzaam bekend zijn. De stukken waren toegankelijk en hadden een hoog 'liedjesgehalte' (geen synoniem voor eenvoudig!). Fraaie melodische lijnen met welluidende harmonieën gearrangeerd. Ritmes, soms simpel, soms complex, maar altijd boeiend. De klankkleur van het ensemblespel klonk als dat van een kerkorgel. Prachtig in balans met een precisie in dynamiek, spatgelijke riffs, crescendo's en decrescendo's alles zo perfect uitgevoerd dat je mond er van openviel.

Maar er was meer... want het oog wil ook wat nietwaar? Buiten het feit dat de heren strak in het pak zaten kenmerkte het optreden zich ook door de 'choreografie' van het kwartet. Er was voortdurend beweging op het podium, de riffs- en begeleidende blazers onder de improvisaties zochten elkaar op voor duo- of triospel. Ook de presentatie verdiende lof. Op aangename, informatieve wijze werden de stukken soms met humor aan het publiek voorgesteld, afwisselend door alle kwartetleden. Met 'De African Suite' van Abdullah Ibrahim en Rolf Delfos, een stuk in het kwela-idioom besloot men de eerste adembenemende set.

Het aanwezige publiek, aangenaam verrast door het gebodene, hapte naar adem, maar kon nauwelijks wachten tot de tweede set begon. Delfos was de lyricus in het kwartet en bracht emotie tot klinken. Altist Bart Wirtz wist zich ook in zijn improvisaties uitstekend te profileren. De bescheiden Mete Erker voelde zich in dit geëngageerde gezelschap als een vis in het water en getuigde daar ruimschoots van vanavond. Hij tekende ook voor de sublieme, gloedvolle bewerking van Jeroen van Vliets 'Dreamland'. Peter Broekhuizen ontpopte zich als een excellent baritonsaxofonist met een lekker vet, diep geluid en maakte in zijn features grote indruk. Hij was ook verantwoordelijk voor de vermakelijke compositie - geïnspireerd op Colombiaanse volksmuziek - 'Shake Your A.. A La Cali' en het doorgecomponeerde stuk 'Petit Ballon'. Het concert werd afgesloten met het catchy 'Thunderwalk' van Benson in een arrangement van Rolf Delfos.

Voor dit jazzsaxofoonkwartet ligt, na ruim twee jaar van intensieve voorbereiding, ongetwijfeld een mooie toekomst in het verschiet. En succes is verzekert op elk jazz/festivalpodium en muziektheater. Daarover was het publiek vanavond unaniem.

Artvark presenteert hun eerste cd 'Artvark Jazz Saxophone Quartet' op zondag 6 november om 16.00 uur in het Verkadehuis in Roosendaal.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 28.10.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.