Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Bojan Zulfikarpasic (foto: Jean Marc Lubrano)

Pianist Bojan Zulfikarpasic wint European Jazz Prize 2005

De Austrian Music Office (AMO) heeft afgelopen week de winnaar bekend gemaakt van de European Jazz Prize: de Bosnische pianist Bojan Zulfikarpasic. In 2001 bracht deze muzikant zijn eerste album uit. Het jaar daarop kreeg hij van de Franse regering de titel 'Chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres' en de Prix Django Reinhardt in de categorie 'Musician of the Year'. Zulfikarpasic treedt veel op, zowel solo als met zijn trio en in samenwerking met onder anderen Aldo Romano en Paolo Fresu. De Vlaamse krant De Morgen schreef in 2002 over hem: "Zulfikarpasic beheerst zijn instrument, hij weet hoe je platgetreden paden kunt vermijden en hij heeft er al behoorlijk wat mee geƫxperimen-teerd. (...) Zijn toucher is glashelder, zijn ritmisch gevoel feilloos."

De Hans Koller Preis werd in 2002 in het leven geroepen door de Oostenrijkse regering en een aantal Oostenrijkse organisaties. De European Jazz Prize wordt toegekend door een jury met vertegenwoordigers van 23 Europese landen. De prijs bestaat uit een geld-bedrag van 14.500 euro. De andere onderdelen van de prijs zijn voor Oostenrijkse musici. De prijs is vernoemd naar de Oostenrijkse saxofonist Hans Koller, die in 2003 op 82-jarige leeftijd overleed.

De officiƫle uitreiking van de verschillende prijzen is op 9 december in de Weense jazzclub Porgy&Bess, waar Zulfikarpasic de volgende dag een concert zal verzorgen.

Meer weten?
  • De website van Bojan Zulfikarpasic.
  • De website van Hans Koller Preis.
  • Een eerder bericht: Han Bennink genomineerd voor de European Jazz Prize 2005.

    (Erno Mijland, 25.9.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.