Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Arild Andersen Trio (foto: Cees van de Ven)

Eb en vloed bij het Arild Andersen Trio
donderdag 22 september 2005, LantarenVenster, Rotterdam

Het theater LantarenVenster had vanavond het trio van Noorse bassist Arild Andersen op het programma staan en alle composities waren van zijn hand. Free jazz, jazzrock en new age-muziek, het kwam allemaal aan bod. Aansprekende melodische thema's vormden veelal het vertrekpunt. Andersens trio bestond verder uit de Deense pianist Carsten Dahl en de Franse drummer Patrice Héral.

Vanaf de eerste klanken van de compositie 'The Sign' stond vast dat het een bijzonder concert zou worden. Pakkende melodieën en tot de verbeelding sprekende omspelingen ervan gaven de luisteraar genoeg stof en aanknopingspunten om geboeid te blijven. Daarvoor zorgde niet alleen Andersen zelf met zijn stevige, zangerige toon en de impact van zijn creatieve spel. Ook Dahl toonde zich een voortreffelijk pianist met een groot vermogen om te kleuren, zowel harmonisch als dynamisch, zowel solistisch als in dienst van het collectief.

Héral is een veelzijdige en creatieve drummer. Hij bedient zich van live electronics zoals samples en loops, die allemaal stuk voor stuk relevant waren. Zijn vocale toevoegingen klonken waarachtig, zoals in het sterke 'One Song'. In zijn introsolo in 'Dance', gebaseerd op een eenvoudig thema, sampelde hij ter plekke zijn drumwerk en vocalen, maakte daar loops van en bracht een steeds complexer en completer muzikaal bouwwerk tot stand, dat grote indruk maakte. Toen dit zorgvuldig gecreëerde bouwsel bijna zijn finale staat had bereikt, voegde de 'onderaannemers' Dahl en Anders zich erbij om deze muzikale creatie te completeren en te vervolmaken.

Verschillende composities waren intimistisch van opzet en spraken tot de verbeelding. Bewegingen als bij eb en vloed, met ademscheppende ruimtes, subtiele nuances en kleuren, brachten muzikale weldaad. In 'Moonwater' bewees Andersen hoezeer hij de kunst verstaat om met zijn basspel indringend te communiceren. In 'Rush Brush' ging het trio kortstondig echt loos om vervolgens in het aangrijpende en gedragen 'Hyperborean' weer volledig tot rust te komen. Een onvergetelijke bassolo. Dahls superbe pianospel en Hérals energieke drumwerk maakten er een memorabele interpretatie van. Het concert werd besloten met Dahls compositie 'Egyptionary'. Werk van Arild Andersen is te vinden op het label ECM.

Een compliment voor de uitstekende, natuurgetrouwe geluidsverzorging van dit concert in theater LantarenVenster is hier op zijn plaats.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 28.9.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.