Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Duo brengt eenvoud en transparantie
Steve Hubback en Ad Peijnenburg, maandag 19 september 2005, Burgers, Eindhoven

Met een bijzonder avondje slag- en blaaswerk liet het duo Ad Peijnenburg en Steve Hubback maandag in Eindhoven horen hoe mooi eenvoud en transparantie kunnen zijn. Puttend uit vele genres en tradities wist het duo een eigenzinnig geluid neer te zetten. "Universal", oordeelde een van de toeschouwers. Een terecht compliment.

Percussionist Hubback is alles behalve een alledaags muzikant. Geboren in Wales, woont hij nu in IJsland. Daar fabriceert hij op bestelling metalen slagwerkmateriaal voor musici over de hele wereld. Als hij zelf speelt, straalt hij vooral innerlijke rust uit. Dat accentu-eerde hij met de voor zijn drumkit opgestelde waxinelichtjes. Ook zijn eigen instrumen-tarium maakt Hubback zelf. In een stellage (ter plekke gemaakt met takken "from Ad's garden") had hij kleine gongetjes gehangen, waarop hij feërieke melodieën speelde die associaties opriepen met gamelan-muziek en klokkenspel. Daarnaast beschikte hij over trommels en bekkens, eveneens gemonteerd op een onderstel van takken. En Hubback had een aantal van zijn stervormige bekkens meegenomen: beeldende kunst waar een prettig schel geluid in zit.

Het duo improviseerde op uiteenlopende thema's en concepten. Peijnenburg varieerde daarbij voortdurend in de keuze van instrumenten: van de Franse bombarde tot een lokfluitje en van de sopranino-sax tot een signaaltrompet. Flarden jazz en folk passeer-den de revue; soms bracht Peijnenburg vooral geluid om het geluid. Hubback speelde veelal strakke ritmes gebaseerd op het principe van herhaling met daarbinnen kleine ver-schuivingen. In andere nummers schilderde hij met Peijenburg een landschap, waar de luisteraar zelf beelden bij kon bedenken.

De duovorm bleek een goede zet: zo bleef het spel voortdurend open, wat een aan-gename spanning creëerde. Het publiek was klein in getal, maar kon het allemaal wel waarderen. Ook omdat er gelachen kon worden. Zo ging er aan het eind van een van de meer ritmische nummers in de keuken van Burgers iets mis met een stapel potten en pannen. Een onverwacht slotakkoord.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad.

(Erno Mijland, 22.9.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.