Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Executive Lounge (Foto: Cees van de Ven)

De première van een veelbelovend kwartet in Jazz at the Crow
Executive Lounge, zondag 18 september 2005, Kraaij & Balder, Eindhoven

Het was dit keer een Brabants onderonsje. En wat voor een! In het kader van zijn ont-vangen 'Carte Blanche' formeerde trompetist/componist Angelo Verploegen het kwartet Executive Lounge met klinkende namen: Jeroen van Vliet op gemodificeerde Fender Rhodes, Eric van der Westen op contrabas en rising star Jasper van Hulten op drums. Verploegen was begrijpelijk zeer ingenomen met deze formatie waarbij sprake was van een hechte onderlinge muzikale eensgezindheid. Van Vliet nam alle scepsis weg met verfijnd, boeiend spel met een persoonlijk klankpallet van zijn Fender Rhodes. Oudere composities van Verploegen en Van Vliet als 'Mystery' en 'Brad’s Feast' kwamen als herboren over het voetlicht. Nieuwe stukken als 'Queues Likely' en 'Get In Lane' werden met een aanstekend enthousiasme gelanceerd en uiterst muzikaal gestalte gegeven.

Het repertoire is een melting pot van bebop, nu soul, R&B en hiphop, met een homogeen groepsgeluid als smaakmakend bindmiddel. Van der Westen straalde speelplezier en wist dit fraai te verklanken in degelijk werk aan de basis, maar ook in zijn impro's. Van Hulten (hij werd deze avond 23 jaar jong!) liet wederom horen dat hij in staat is om in elk gezel-schap een rol van betekenis te spelen. Zijn interacties, soli en kleuringen zijn gedegen.
In Verploegens geslaagde arrangement van Clifford Browns 'George’s Dilemma' was hij superieur, een waar luistergenoegen. Verploegen, in dit concert uitsluitend op Flügelhorn, speelde weer zijn fraaie lijnenspel en nam trefzeker de lastigste intervallen, hoe groot deze ook waren. Zijn smeuïge toon, soms vergezeld van een meeklinkende Websteriaanse luchtstroom in de fluisterzachte passages, zorgde voor een sterke betrokkenheid bij zijn spel, zoals in zijn stuk 'An Angels Work Is Never Done'. Ook vanavond kon men horen hoezeer hij hecht aan melodie. Hij vond in deze medespelers zijn gelijkgezinden. De for-matie stond op deze première direct al als een huis en speelde zich linia recta in de harten van een schare sensitieve luisteraars.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 22.9.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.