Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Cor Fuhler (foto: Cees van de Ven)

ZomerJazzFietsTour 2005

Op de laatste zaterdag van augustus gaat de 19e aflevering van de ZomerJazzFietsTour van start. Dit fiets-jazzfestival behoort tot de meest sympathieke en inhoudelijk bijzon-dere van het land. Langs een prachtige route door het Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen, kan een keuze gemaakt worden uit 24 concerten in middeleeuwse kerkjes, borgen en boerenschuren. Volgens beproefd concept kan per fiets de nieuwe jazz worden verkend.

Vanaf 12.30 tot 21.00 uur kunnen concerten bezocht worden van (inter-)nationale formaties die hun sporen hebben verdiend in de actuele jazz en improvisatiemuziek, en tot het middernachtelijke uur draait deejay Sem van Gelder groovy, swingende plaatjes onder de noemer 'The Battle of the 78’s' in de grote feesttent in Garnwerd.

Tijdens de proloog op vrijdagavond is er in het Grand Theater in Groningen een inter-nationaal programma rond de stem, 'Voices!!!' met het Britse duo Phil Minton/Veryan Weston, de Tsjechische Iva Bittova en het New Yorkse duo Shelley Hirsch/Anthony Coleman en in het Noorderplantsoen treedt het Deense Strange Party Orchestra op.

De lijst van groepen die zaterdag acte de présence geven oogt zeer interessant. Om maar enkelen te noemen (zonder de anderen te kort te willen doen): Trio San Francisco, met de formidabele saxofonisten Sean Bergin, Tobias Delius en Daniele D’Argo; Trio AAB, een Engels trio met saxofonist Phil Bancroft en als speciale gast trombonist Joost Buis; het feestelijke, aanstekelijke en zeer swingende saxofoonensemble Carlama Orkestar, met onder meer Akos Laki en Stanislav Mitrovic (let op hem, een virtuoos saxofonist!) op saxen; Zoumana Diarra uit Mali; het befaamde Duitse trio Der Rote Bereich, met Yuri Honings gitarist Frank Möbus; het duo ouwe rotten Peter Brötzmann/Joe McPhee; voor het zoveelste jaar in successie saxofonist Tobias Delius en pianist Cor Fuhler, nu met 'wisseldrummer' Le Quan Ninh; het trio Larry Ochs (sax), Miya Masaoka (koto) en Peggy Lee (cello); de groep Nansika, met o.a. gitarist Franky Douglas, pianist Curtis Clark en saxofonist Sean Bergin; en - iets uit de toon vallend - de mainstreamformatie Boris Vanderlek Quintet, maar wel met Han Bennink!

Met een stralend zonnetje (iets minder mag ook) en hoegenaamd geen tegenwind wordt het weer reuze genieten met het fietsen en de jazz.

Meer weten?
  • Klik hier voor een uitgebreid programmaoverzicht en nadere informatie.
  • Klik hier voor een recensie van de ZomerJazzFietsTour 2004.

    (Jacques Los, 12.8.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.